Bingöl'de 8 milyon TL'lik anaç koyun-keçi destek ödemelerine başlandı

Bingöl'de 8 milyon TL'lik anaç koyun-keçi destek ödemelerine başlandı

Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, 8 milyon 290 bin TL'ye tekabül eden 329 bin anaç koyun-keçi destek ödemelerine başlandığını belirtti.

Bingöl'de yapılan tespitler sonucunda 2 bin 40 yetiştirici, 329 bin anaç koyun-keçi desteği almaya hak kazandı. Hak sahiplerine dünden itibaren destek ödemelerine başlandı

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) salgın hastalığına değinerek konuşmasına başlayan Kaysadu, "Öncelikle şu anda ülkemizi ve tüm dünyayı tehdidi altına alan Coronavirüs salgını nedeniyle hastalıktan dolayı tüm insanlar zor durumda. Temennimiz bir an önce bu hastalığın son bulması. Diğer taraftan ülkemizde bugüne kadar bu hastalıktan dolayı hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Çeşitli hastanelerde tedavi altında bu kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum." dedi.

"2 bin 40 üyemiz anaç koyun-keçisi desteği almaya hak kazanmıştır"

Üreticilerin talep ettiği desteklerin ödenmeye başladığını dile getiren Kaysadu, "2019 yılı tarihi itibariyle üreticilerimiz dilekçeyle destek almak için bizlere başvurdular. 1 Eylül 2019-2 Kasım 2019 tarihleri arasında 2 bin 40 üyemizin bu şekilde başvurularını alarak İl ve İlçe Orman ve Tarım Müdürlüklerine yazılı ve CD ile teslim ettikten sonra başvuru dilekçelerimiz üzerinden bütün işletmelerimiz yerinde tespit edildi. Doğruluk güncellenmesini yaptılar. Askı listelerine çıktılar itiraz süresi 1 Mart 2020 ve 10 Mart 2020 tarihleri arasında listeler asıldı ve sonuçlandı. Tespitler sonucunda 2 bin 40 üyemiz 329 bin anaç koyun-keçi desteği almaya hak kazanmıştır." diye belirtti.

"Coronavirus nedeniyle ödemeler erken bir tarihe alınmıştır"

Kaysadu, "Destekler geçmiş yıllarda mayısın son haftasında ödeniyordu. Bu yıl ülkemizde bulunan ve bütün dünyayı tehdit eden Coronavirus nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda aldığı kararla hükümet olarak bütün kesimlerin zarar görmemesi için böyle bir karar alınmıştır. Bu nedenle ödemeler erken bir tarihe alınmıştır. 8 milyon 290 bin TL sektörümüze doğrudan destek hibesi olarak bugünden itibaren ödenmeye başlanmıştır. T.C'sinin son rakamı '0' olanlar 27 Mart 2020 de, son rakamı '2' olanlar 3 Nisan 2020'de, son rakamı '4' olanlar 10 Nisan 2020 ve son rakamı '6-8' olanlar 17 Nisan 2020'de ödenecektir." ifadelerini kullandı.

Kaysadu, "Geçen ay 443 koç yüzde 50 hibe ile dağıtıldı. Toplamda 443 bin koç desteği koç alanların hesaplarına Tarım Bakanlığı tarafından dünden itibaren aktarılmaya başlandı." bilgisini paylaştı.

Bingöl'ün en önemli gelir kaynağının hayvancılık olduğuna dikkat çeken Kaysadu, şunları kaydetti:

"Hayvancılıkta da küçükbaş daha çok önem arz eder. Coğrafyamız bunu gerektiriyor. İlimizde yaklaşık 600 bin koyun-keçi bulunmaktadır. Bu da 600 bin yavru demektir. Tanesi bin liradan düşünülürse 600 milyon demek. Dolayısıyla tek kalemde ilimizin böyle bir gelir kaynağı olmadığı için ciddi bir katkı sağlamaktadır. Biz birlik olarak bu ciddiyetin farkındayız. Yönetim ve denetim kurulu ve tüm çalışanlarımız ile ciddi bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Birlik olarak tüketicilerimizin sofrasına gelen hayvansal gıdaların güvenle ve eksik olmaması için bize düşen görev neyse en iyi şekilde yapıp gece gündüz çalışmaktayız. Vatandaşlarımızdan da bir isteğimiz var: Meralarda ve yol kenarlarında koyun-keçi sürüleri gördükleri zaman yanında dursunlar, yetiştiricilerimize bir selam versinler ve hâl hatır sorsunlar. Bu bizim için her şeye bedeldir. Üreticilerimize de moral ve güç kaynağı olacaktır. Bizler Bingöl Koyun Keçi Birliği olarak sizler için çalışıyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Üreticimize de bol kazançlar diliyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.