Bingöl'de bebek ölümleri yüzde 100 oranında düştü

Bingöl'de bebek ölümleri yüzde 100 oranında düştü

Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, kentte 2016 yılında revaçta olan bebek ölümlerinin 2018 yılında yüzde 100 oranında düşürüldüğünü belirtti.

Bingöl'de Neonatal Resüsitasyon eğitimleri programında konuşan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, "2016 yılındaki yüksek olan bebek ölümleri önemli çalışmalarla 2018 yılında yüzde 100 oranında düşürülmüştür." dedi.

Amaçlarının, il genelinde yeni doğan ölümleri ile ilgili önlenebilir ölümlerin asgari seviyeye indirilmesi olduğunu söyleyen Gündoğdu, "1998 yılından itibaren yürütülmekte olan NRP (Neonatal Resüsitasyon Programı) ile bebek ölümlerinin önlenmesi amacıyla, doğumda bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılmasını hedeflenmektedir. 2016 yılındaki yüksek olan bebek ölümleri önemli çalışmalarla 2018 yılında yüzde 100 oranında düşürülmüştür. Böylelikle bebek ölümleri Doğu Anadolu Bölgesi ortalamasının altına inmiş, Türkiye ortalamasına yaklaşmıştır. Amacımız, önlenebilir bebek ölümlerinde Türkiye ortalamasının da altına düşerek, önlenebilir bebek ölümlerini sıfır seviyesine indirmektir. İnşallah bu eğitimler ile kalite daha da artacak ve sürdürülebilir hale gelecektir." ifadelerini kullandı.

Programın açılış konuşmasını yapan Neonatal Resüsitasyon program sorumlusu Mevlüde Yazıgan, NRP eğitimi hakkında kısa bir sunum yaparak, yapılan çalışmalar ve verilecek olan eğitimlerle ilgili bilgiler verdi.

"Bebek ölümleri, bir toplumun sağlık alt yapısını göstermesi açısından önemlidir"

Bebek ölümlerinin, bir toplumun gelişmişlik, ekonomik ve sağlık alt yapısını göstermesi açısından önemli bir ölçüt olduğuna dikkat çeken Yazıgan, "Başta sağlık alanında gelişmeler ve iyileştirmeler olmak üzere sosyal ve ekonomik gelişmelerin de bebek ölümlerinin azaltılmasında önemli olduğu bilinmektedir. Hastalıkların erken tanı ve tedavisi, gebelere ve bebeklere verilen sağlık bakımının iyileştirilmesi ve ulaşılabilir kılınması, gebelerin ve bebeklerin doğru beslenmesinin sağlanması ile beraber bebek ölüm sayılarında ciddi bir iyileşme olması beklenmektedir." diye konuştu.            

"2018 yılı itibariyle bebek ölümleri yüzde yüz oranında düşürülmüştür"

Yazıgan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Gerçekleşen bebek ölümlerini incelemek ve gereken önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla ilimizde; aile hekimlerine yönelik tekrarlayan periyotlarla eğitimler düzenlenmesi, sağlık hizmetlerine ulaşımla ilgili problem yaşayabileceği düşünülen, 'gebelere yönelik misafir anne' programı kapsamında barınma hizmeti sağlanması, yeni doğan bebeklerin bakımlarının güncellenen mevcut bilgiler ışığında eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için ilimizde görev yapan sağlık personellerine yönelik yeni doğan canlandırma programı eğitiminin verilmesi, acil durumlarda daha hızlı hareket edebilmek ve acil duruma etkin bir şekilde müdahale edebilmek için ilimizin risk haritasının belirlenmesi gibi bir dizi sağlık eğitimi verilmiştir. İlimizde sunulan bu sağlık hizmetleri neticesinde 2018 yılı itibariyle bebek ölümleri yüzde yüz oranında düşürülmüştür."

"Neonatal bebek ölümlerinin azaltılmasına yönelik ülke çapında Sağlık Bakanlığı Eğiticileri tarafından Yeni Doğan Canlandırma Ve Uygulayıcı Eğitimleri düzenlenmektedir." diyen Yazıgan, son olarak şunları kaydetti: 

"İlimizde daha önce de gerçekleştirdiğimiz 'Yeni Doğan Canlandırma Programı' (Neonatal Resusitasyon Programı) eğitiminin bu kapsamda 26-28 Mart 2019 tarihlerinde yapılması planlanmıştır. Söz konusu eğitime 8 Sağlık Bakanlığından 8 Eğitici ve ilimizden eğitim almak üzere 50 sağlık personelinin katılımı sağlanmıştır. Eğitim 3 gün boyunca teorik ve pratik uygulamalarla sürecek ve eğitimin ikinci gününde uygulamaları yerinde görmek amacıyla hastane ziyareti gerçekleştirilecektir. İlgili eğitim sonrası eğitimi başarıyla tamamlayan sağlık personeline sertifika verilecektir."

Programa, Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ferhat Kortkutata, Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Ekin, Bingöl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan  Yardımcısı Dr. Vedat Söyiler ve kursiyerler katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.