Bingöl'de göçer çobanlar ilk iftarlarını merada açtı

Bingöl'de göçer çobanlar ilk iftarlarını merada açtı

Bingöl'de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlar, koyunlarının yanında merada ilk iftarlarını açtı.

Bingöl Merkez Sarıçiçek (Tarbasan) ve İncesu (Derenazik) köylerinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaşlar, yayla öncesi koyunlarının yanında ilk iftarlarını açtı.

Bu yıl çetin geçen kışın ardından karın ve soğukların olduğu yaylalara gidemeyen hayvan sahipleri, hayvanlarını, köyün merasında otlatıyor. Tüm zorluklara rağmen ibadetlerini ihmal etmeyen çobanlar, koyunlarının yanında meralık alanda ilk iftarlarını yaptı.

Yıllardır Bingöl'ün İncesu köyünde çobanlık yaptığını söyleyen Habip Karakuzu, ramazanın ilk gününde dışarıda iftar yaptıklarını belirtti.

Karakuzu, "Hayvancılık dünyanın en zor işidir ama helaldir. Geçen yıl bu vakitler yaylalardaydık. Bu yıl karla kaplı ve hava soğuk olduğu için yaylalara da daha gidemedik. Burada 15 gün oruç tutuktan sonra mecburen yaylaya gideceğiz. Hayvanlarımızdan daha iyi bir verim almak için bir an önce yaylaya gideceğiz. Genelde biz hayvan sahipleri Karlıova'nın Kartal ve Şerafettin yaylalarına gideceğiz inşallah. Şu an köyümüzün merasında koyunlarımızı otlatıyoruz ve burada ilk iftarımızı açacağız." dedi.

Sarıçiçek köyünde yaşayan ve koyunlarını köy merasında otlatan Ercan Elgörmüş ailesi, yaz aylarını geçirecekleri Adaklı ilçesindeki Çomaklı Yaylasının karla kaplı olmasından dolayı ramazan ayının ilk iftarını köy merasında hayvanlarının yanında açtıklarını söyledi.

"Tüm zorluklara rağmen orucumuzu tutuyoruz"

Elgörmüş, küçük yaştan beri hayvancılıkla uğraştığını belirterek, "Her yıl bu aylarda gittiğimiz yaylamızda halen kar var.  Bu işin zorluğuna rağmen ibadetlerimi yapıyorum, orucumu tutuyorum. 40 yaşındayım. 10 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Bu iş biraz zordur ama mecburuz, yapacağız. Ekmek paramızdır. Ramazan ayında çok zorluk çekeceğiz, biliyorum.  Bugün tutuğumuz orucun ilk iftarını yine koyunların yanında arkadaşlarla birlikte çatık. Allah kabul etsin inşallah." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl gecikmeli olarak yaylaya gideceğiz"

Bu yıl gecikmeli olarak yayla yolculuğuna çıkacaklarını ifade eden Elgörmüş, "Bu sene yaylaya gitmekte biraz geciktik. Kar çok. Bir metre kar var. Daha 15-20 buradayız. Sonra yola koyulacağız, 35 gün sonra ancak yaylaya ulaşabiliriz." diye konuştu.

İftar hazırlıkları ardından çobanlar, ezanının okunmasıyla oruç ayının ilk iftarını merada otlattıkları hayvanların yanında açtı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.