Bingöl'de kapsamlı "Bölgesel Saha Tatbikatı" yapılacak

Bingöl'de kapsamlı "Bölgesel Saha Tatbikatı" yapılacak

Bingöl Valisi Kadir Ekinci, 25 Ekim Çarşamba günü Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Gülbahar Barajı çevresinde "Bölgesel Saha Tatbikatı"nın yapılacağını söyledi.

Bingöl'de deprem ve diğer afet durumlarında zararı en aza indirmek maksadıyla kapsamlı "Bölgesel Saha Tatbikatı" yapılacak.

"Bilindiği üzere deprem açısından riskli bir bölgede, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının kesiştiği bir coğrafyada yaşıyoruz." diyen Vali Kadir Ekinci, "Bu fay hatlarının birçok kolunun ve bağımsız fay hatlarının olması da konuyu daha bir önemli kılmaktadır. İnsanımızın muhtemel bir afet veya acil durumda daha az can ve mal kaybı ile süreci atlatabilmesi için sürekli çalışıyoruz. Afet anında etkili bir yönetim ve koordinasyon için planlarımızı, ekiplerimizi ve malzemelerimizi güncelliyoruz. Bu çalışma örneklerimizden biri de güçlü senaryolarla desteklenmiş ve periyodik aralıklarla icra edilen tatbikatlardır." dedi.   

Vali Kadir Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazırlıklarımızın daima en üst düzeyde olduğu ve kendisiyle birlikte yaşamayı öğrenmemiz gereken deprem gerçekliğinin hassasiyetine binaen, 'İlimizde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, 25 Eylül 2019 Çarşamba günü saat 11.00'de Solhan yolu Gülbahar Barajı çevresinde 'Bölgesel Saha Tatbikatı' yapılacaktır. Tatbikata, AFAD İl Müdürlüğümüz ekipleri ile birlikte destek illerimiz olan Diyarbakır AFAD Birlik Müdürlüğü,  Muş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Erzincan ve Adıyaman AFAD İl Müdürlükleri Arama Kurtarma Ekipleri ve ilimizdeki hizmet gruplarında yer alan diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızın ekipleri, toplamda 310 personel ve 70 araç ile katılacaktır. Tatbikatın başlaması ile birlikte eş zamanlı olarak, 100.Yıl Ortaokulu, 60.Yıl Sağlık Meslek Lisesi, Saray Meslek Lisesi, Karşıyaka Anadolu Lisesi ve Zübeyde Hanım Anaokulu'nda deprem tatbikatı ve tahliye çalışmaları yapılacaktır."

Bu tatbikatla amaçlarının Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında oluşturulan 26 hizmet grubunun ve diğer paydaşların katılımları ile birinci derece deprem bölgesi olan Bingöl'ün afetselliği hakkında hizmet grupları arasında koordinasyon ve entegrasyon çalışma zeminini test etmek ve kamuoyunda konuyla ilgili farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Vali Ekinci, şunları söyledi:

"Bölgesel Saha Tatbikatı ile ilgili bir diğer amacımız da; etkin kapasite kullanımı, afet lojistiği ve yetkin kurumsal yapı gibi konularda artılarımızı ve eksilerimizi görmek; birlikte hareket etme ve işbirliği kapasitemizi tespit etmektir." dedi.

Vali Ekinci, "Bölgesel Saha Tatbikatı" kapsamında ekipler tarafından 4 aşamalı bir senaryonun tatbik edileceğini söyledi.

Ekinci, "Buna göre; birinci aşamada iki farklı mahallede deprem sonrasında oluşmuş enkaza müdahale tatbikatı yapılacaktır. İkinci aşamada bina içinde mahsur kalan vatandaşlarımızın binadan indirilmeleri ve tahliye çalışmaları olacaktır. Üçüncü aşamada Kimyasal patlamalar sonucu etrafa yayılan gazların tespiti ve bununla ilgili çalışmalar yapılacaktır. Dördüncü ve son aşamada ise binalarda meydana gelen yangınlara müdahale edilecek ve yangın nedeniyle binalarda mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarılması ve sağlık ekiplerine teslim edilmeleri tatbikatı yapılacaktır. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü felaketten muhafaza etsin." ifadelerini kulandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.