Bingöl’deki HES barajlarında enerji üretimine başlandı

Bingöl’deki HES barajlarında enerji üretimine başlandı

Aşağı ve Yukarı Kalehan barajlarında enerji üretimine başlandı.

Bingöl'de yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından işletmeye alınan hidroelektrik santrallerinin toplu açılış töreni yapıldı.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, yeni devreye alınan Aşağı Kalehan Barajı ve Hidro Elektrik Santrali'nin silindirle sıkıştırılmış beton barajlar kategorisinde dünya birincisi seçildiğini söyledi.

Tancan, şunları söyledi:

“Bingöl'de üretime alınan Aşağı ve Yukarı Kalehan barajlarındaki iki santralimizin yılda 2,7 milyar kilovatsaatlik bir üretim kapasitesi söz konusu.500 megavatlık güce sahip santralin 30 kilometre ilerisinde Yukarı Kale köyü santrali olduğunu ve 620 megavatlık santral kapasitesi bulunuyor. Her iki santralimizin yılda 2,7 milyar kilovatsaatlik bir üretim kapasitesi söz konusu. Santraller yapılırken yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlandı. Şu anda da yaklaşık 300 kişi işletme ağında santralde görev yapıyor. Bu santralin özeliklerinden birisi de silindir ile sıkıştırma alanında dünya birincisi ödülüne sahip olması, her iki santralimizin de ülkemize, vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum ve bize bu eseri kazandıran her iki yatırımcı şirketimize de tüm milletimiz adına, enerji camiamız adına teşekkürlerimi sunuyorum.”

Açılış törenin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise yaptığı açıklamada, önemli iki barajın açılışına şahit olduklarını belirterek, “İki barajın sadece bölge ve Bingöl için değil ülkenin çok önemli kıymetli barajlarıdır. Türkiye'nin üretiminin yüzde birden fazlasını inşallah bu iki baraj tek başına gerçekleştirecek. Bir milyon civarında hanenin elektrik ihtiyacını karşılamış olacak. Ülkemizin kalkınmasına büyük bir güç verecek. Yüzyıllarca boş yere akıp duran suyumuz böylece ülkemize katma değer üretmiş olacak. Her yıl yaklaşık bir milyar lira ülke ekonomisine katma değer oluşturacak. Üstelik bunlar milli bütçeden değil kamu-özel işbirliği dediğimiz modelle Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm dünyaya örnek olabilecek bir modelle geliştirildi. Milli bütçeden bir kuruş para çıkmadan özel sektör marifetiyle bunlar gerçekleştirilmiş ve ülkemize kazandırılmış oldu.” diye konuştu.

Hidroelektrik santrallerin aynı zamanda çevreci yatırımlar olduğunu dile getiren Yılmaz, fosil yakıtlar yerine yenilebilir enerji olması yönüyle de çevreye katkıda bulunacağını, ülkenin karbon salınımını düşürerek daha temiz bir şekilde ülkenin enerjisini karşılayacağını anımsattı.

Yılmaz, Türkiye'nin enerji bağımlısı ve enerji ithal eden bir ülke olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu dev eserler aynı zamanda dışa bağımlılığımızı azaltan ve enerji ihtiyacımızı yerli kaynaklarla karşılayan eserler. Bu yönüyle de cari açığı düşüren yatırımlar. Yani hangi açıdan bakarsanız bakın çok büyük bir kazanım. Allah hayırlı mübarek etsin. Bu dev eserlerin kazandırıldığı dönem aynı zamanda bölgemizde terör azalırken,  güvenliğin pekiştiği bir dönemdeyiz. İnşallah bu ortamda yeni yeni kamu ve özel sektör yatırımlarıyla Bingöl'ümüz, bölgemizin kalkınması devam edecek. 2023 vizyonun Bingöl olarak katkı sunmaya devam edeceğiz. Coronavirus döneminde çok başarılı bir performans ortaya koyan ülkemiz, başka ülkeler çok farklı sıkıntılar ve gündemlerle meşgul olurken çok şükür açılış üstüne açılışlar gerçekleştiriyor. İnşallah bu açılışlarla birlikte koronavirüs sonrası dönemde de devam eden atılımlarla birlikte Türkiye dünya ekonomisinde de hak ettiği yere gelmeye devam edecek."

Gerçekleşen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı Abdullah Tancan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Kadir Ekinci, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Hanefi Güler, yüklenici firma yetkilileri, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

İLKHA


Bingöl’deki HES barajlarında enerji üretimine başlandı

Bingöl’deki HES barajlarında enerji üretimine başlandı

Bingöl’deki HES barajlarında enerji üretimine başlandı

Bingöl’deki HES barajlarında enerji üretimine başlandı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler