Binlerce Kürd çöllerde diri diri toprağa gömüldü

Binlerce Kürd çöllerde diri diri toprağa gömüldü

Irak'ta Baas rejiminin 1983 yılında başlattığı ve Barzan bölgesindeki erkekleri sistematik bir şekilde katlettiği politikanın üzerinden 36 yıl geçti.

Baas rejimi, Barzan aşireti erkeklerinden yaşları 10 ile 70 yaş arasında 8 bin kişiyi, Basra ve Kerkük çöllerinde diri diri toprağa gömdü.

1983 yılından 1991’e kadar aralıklarla süren katliamlar döneminde 182 bin Kürd, Saddam rejiminin uyguladığı politikalar neticesinde katledildi.

1991 yılından sonra cenazelerin bir kısmı bulundu. 2003 yılında ise Basra ve Kerkük'te yüzlerce cenazeye rastlandı. Hâlâ cenazesine ulaşılamayan binlerce Kürd bulunduğu sanılıyor.

16 Mart 1988’de ise Halepçe’de beş bin sivil kimyasal silahlarla katledilirken, beş binin üstünde insan da yaralanmıştı.

Irak Toplu Mezarlar Komitesi geçtiğimiz günlerde, Saddam Hüseyin’in, Samawah çölünde uyguladığı katliama ait bir toplu mezarın bulunduğunu duyurmuştu.

Toplu mezarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 70 Feili Kürd'ünün olduğu ifade edildi.

Yetkililer, nisan ayında yaptığı açıklamada, Samawa'da 80'li yılların başlangıcına kadar uzanan büyük bir toplu mezarın olduğu yönünde bilgi edindiklerini belirtmişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.