Bir doktora 5 bin hasta

Bir doktora 5 bin hasta

Diyarbakır'ın Hani ilçesindeki 5 bin nüfuslu Kuyular beldesinde sadece bir doktorun görev yaptığını, bunun da yeterli olmadığını dile getiren köylüler, sağlık sıkıntılarını İLKHA'ya anlattılar.

DİYARBAKIR - Diyarbakır merkeze 70, Hani ilçesine ise 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve yaklaşık 5 bin nüfuslu olan Kuyular beldesi (Nérébé Ağa) sakinleri, beldelerinde bir doktor ve bir hemşirenin görev yaptığını, bunun da yeterli olmadığını ifade ederek, yetkililerden yardım istediler.


5 bin nüfuslu bir belde olduklarını ama beldede bir doktorun bulunduğunu ifade eden köylüler, civar köy ve çevrelerden gelen hastaları da saydıklarında beldede tedavi olmanın imkânsız olduğunu dile getirerek, yetkililerden yardım istediklerini belirttiler.


Aile Hekimliği sisteminin kırsal kesimlere yaramadığını ifade eden belde Muhtarı Alaattin Zilan, "Kırsalda görev yapma hekimin tercihine bırakılmış, zorunlu görev kaldırılmış. Buraya gelen hekim kendi isteğine bağlı çalışıyor. Bazen gelmemezlik yapıyorlar bazen de erkenden bırakıp gidiyorlar. Bu yüzden doktorsuz kalıyoruz." şeklinde konuştu.


Acil durumlarda tedavi görmek için 12 kilometre uzakta olan Hani ilçesine gitmek zorunda olduklarını ifade eden Muhtar Zilan, kırsal bölgelerde sağlık hizmeti alınmasının çok zor olduğunu belirterek, yetkililerden yardım istediklerini söyledi.


Yaklaşık 4 yıldır beldede doktor sıkıntısı çektiklerini ifade eden beldenin eski muhtarı Alaattin Yaşbey, "5 bin kişilik bir beldeyiz ve civar köyden gelen hastaları da eklerseniz bu sayı bayağı artıyor. Bir doktor ve bir hemşirenin bu kadar kalabalık bir nüfusu kaldırması çok zor... Gelen doktorda bazen gelmemezlik yapınca bizde öyle hasta halimizle ortada kalıyoruz." dedi.


Beldelerinde bir doktor ve bir hemşirenin görev yaptığını söyleyen Alaattin Akman adlı belde sakini ise, "5 bin nüfuslu beldenin ihtiyacını gidermekte doktor yetersiz kalıyor. Köylerde de hastalıklar bitmek bilmiyor. Çevre köylerde bulunan hastalarda buraya gelince doktor tamamen yetersiz kalıyor." şeklinde konuştu.


Acil hastaları olduğunda 12 km uzaklıkta bulunan Hani'ye ya da 70 km uzaklıkta bulanan Diyarbakır'a götürmek zorunda kaldıklarını ifade eden Akman, "Buralara gidince çok zorluk çekiyoruz çünkü götürecek imkânımız yok. Yetkililerden bize daha büyük bir sağlık ocağı yapmalarını ve mevcut doktor, hemşire sayılarını artırmalarını istiyoruz." dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.