Birleşik Arap Emirlikleri Mehmet Şimşek'in telefonunu hackledi

Birleşik Arap Emirlikleri Mehmet Şimşek'in telefonunu hackledi

Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in telefonunun Birleşik Arap Emirlikleri tarafından dinlendiği ileri sürüldü.

Geçmişte ABD için çalışan bir grup istihbarat görevlisinin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adına, iPhone’larını "hackledikleri" bazı siyasetçi, aktivist ve diplomatları dinlediği iddia edildi.

Beş eski operatör ve incelenen belgelere dayandırılan habere göre, "Karma" olarak adlandırılan siber araç ile 2016'dan beri yüzlerce hedef izlendi.

Haberde, telefonları hacklenen ve izlenen yüzlerce kişi arasında eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Nobel Barış ödüllü Yemenli insan hakları aktivisti Tevekkül Karman ve Müslüman Kardeşler hareketinden isimlerin de olduğu kaydedildi.

Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konu ile ilgili Reuters'a yaptığı açıklamada telefonuna erişildiği iddiası ile ilgili olarak, "Korkunç ve çok rahatsız edici." dedi.

İddialara göre, BAE'nin başkenti Abu Dabi'de ülkenin güvenlik görevlilerinden ve ABD'nin eski istihbarat çalışanlarından oluşan bir ekip, BAE istihbarat servisi için bu görevi yerine getirdi. Ekip, sadece telefon numaralarının ve elektronik posta adreslerinin girilmesiyle iPhone'lara erişti. 2016 ve 2017 yıllarında "Karma" sayesinde iPhone'larda fotoğraflara, elektronik postalara, mesajlara ve konum bilgilerine ulaşıldı. Bu sistem sayesinde başka operasyonlarda kullanılmak üzere kayıtlı şifrelere de erişim sağlandı. Apple'ın 2017'nin sonundaki güvenlik güncellemesi operasyonları zorlaştırdı. Bu nedenle programın hala kullanımda olup olmadığı bilinmiyor.

"Karma"nın telefonlara nasıl sızdığı belli değil. Buna, iPhone'lardaki mesajlaşma sistemi iMessage'daki bir güvenlik açığının yol açtığı düşünülüyor. Hedef alınan kişinin telefonuna, bu programı kullanmasa bile bir mesaj gönderilmesinin, telefona sızılması için yeterli olduğu sanılıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.