​Bitlis Mutki'de beş yıldır çarkları dönmeyen asırlık değirmen yardım bekliyor

​Bitlis Mutki'de beş yıldır çarkları dönmeyen asırlık değirmen yardım bekliyor

​Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Kovanlı köyünde bulunan dede yadigârı bir buçuk asırlık değirmenin çarkları, susuzluktan dolayı 5 yıldır dönmüyor.

Mutki'ye bağlı Kovanlı (Punut) köyünde bulunan, Ayfer İlter’e ait 150 yıllık dede yadigârı su değirmeni, suyunun kesilmesinden dolayı 5 yıldır çarkları dönmüyor. 4 köyün ununu öğüten değirmen, beslendiği su kaynağının sel nedeniyle tahrip olmasından dolayı beş yıldır hizmet veremiyor. Özellikle doğu ve güneydoğuda kültür haline gelen su değirmenleri, gelişen teknolojiye direnemeyerek bir bir kapanıyor.

Kovanlı köyünde bulunan Ayfer İlter’e ait 150 yıllık dede yadigârı su değirmenin 60 yıldır vergisi veriliyor. Değirmen, köyün ortasından geçen ve yaklaşık 150 metre uzaklıktaki dere yatağından açılan kanalla gelen suyla çarkları dönüyor.

"5 yıldır işletmediğimiz değirmenin vergisini ödüyorum"

Değirmene gelen su kanalının sel nedeniyle tahrip olduğunu söyleyen İlter, dedesinden kalan 150 yıllık değirmeni işletemediğini ifade etti.  İlter, hala vergisini düzenli olarak ödediği değirmenin yeniden hizmet vereceği günleri iple çekiyor. Dede yadigârı değirmenin hizmette girmesi için başvurmadıkları kapı kalmadığını belirten İlter, "Bu bin yıllık bir değirmendir. Dede ve babamdan 150 yıldır kullanıyoruz. 60 yıl vergisini dedem ve babam yatırmış. 14 yıldan bu yana da benim adımadır ve vergisini düzenli olarak yatırıyorum. Değirmene gelen su kanallı sel nedeniyle bozulduğu için çalışmıyor. 5 yıldır işletmediğimiz değirmenin vergisini ödüyorum." dedi.

"Hiçbir yetkili sesimizi duymadı"

Değirmenin yeniden faaliyete geçmesi için su kanallına ihtiyaç olduğunu, bunun için 5 yıldan bu yana çalmadıkları kapı kalmadığını dile getiren İlter, şunları söyledi: "Yaklaşık 150 metre ötede bulunan dere yatağından değirmene su geliyordu. Fakat sel nedeniyle dere yatağı alçakta, su kanallı yüksekte kalınca, değirmene gelen su kesildi. Bunu kendi imkânımla yapmam imkânsızdır. 4 köye hizmet sunan bu değirmenin yeniden faaliyete geçmesi için çalmadığım kapı kalmadı. 5 yıl içinde yüzlerce dilekçe verdim. Fakat hiçbir yetkili sesimizi duymadı. Verdiğim dilekçelerin fotokopileri bende mevcuttur. Şu an değirmenin olmayışı nedeniyle bu 4 köy mağdur oluyor. Yetkilerden yardım bekliyoruz."

İLKHA

​Bitlis Mutki'de beş yıldır çarkları dönmeyen asırlık değirmen yardım bekliyor

​Bitlis Mutki'de beş yıldır çarkları dönmeyen asırlık değirmen yardım bekliyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.