Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıl dönümü

Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıl dönümü

​Bitlis’in Rus ve Ermeni işgalinden kurtarılışının 101’inci yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Bitlis’in Rus ve Ermeni işgalinden kurtarılışının 101’inci yıl dönümü dolayısıyla Bitlis Gökmeydan’da tören düzenlendi.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, kurum amirleri katıldı.

Törende konuşan Vali Ustaoğlu, 3 Mart 1916 günü Bitlis deresinden su yerine kan aktığına dikkat çekerek, piyade alayının ve halkın mücadelesine rağmen kentin işgal edildiğini belirtti.

"Rus askeri ve Ermeni çetecileri tarafından işgal edilen Bitlis, yaşlısıyla genciyle, eli silah tutan tüm halkıyla mücadeleye katılmış ve kanlı bir süreç başlamıştı." diyen Ustaoğlu2 Mart 1916’da Bitlis’te Ruslara esir düşen Topçu Asteğmen Rüştü Pekdemir'in şu anısını paylaştı: "Bizi, bir kıtanın muhafazasında Papşin Hanında topladılar. Yaralı ve sağlam olarak 15 kadar subay ile 200 kadar er, 50 kadar da sivil memur ve halktan bazı kimseler vardı. Vilâyet Polis Müdürü îrfan Bey de bunlar arasındaydı. Ermeni çetecileri kin ve garez dolu bakışlarla etrafımızda dolaşıyor, süngülerini göğsümüze batırmak için fırsat kolluyorlardı. Rus askerleri bunun farkına vardılar ve onları etrafımızdan uzaklaştırdılar."

İşgalin tarihi sürecinden kesitler sunan Ustaoğlu, dün yapılan mücadelenin aynısının bugün de yapıldığını belirterek, şunları söyledi: "8 Ağustos 1916 akşamı, 5’inci Tümen, Bitlis’i tamamen ele geçirmişti. Böylece, güzel Bitlis’imiz beş ay süren düşman işgalinden kurtulmuş, bayrağına ve özgürlüğüne kavuşmuştu. Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun bu yıl 101'inci yıldönümünü kutluyoruz. Bitlis o zaman nasıl ki Rus askerlerine güvenerek halkımıza zulmeden Ermenilere karşı nasıl direndiyse, bugün de dünyanın çeşitli devletlerinin desteğini alan o Ermenilerin kurmuş olduğu terör örgütüne karşı aynı imanla, aynı gayretle yine güvenlik kuvvetlerinin yanında yer alarak aynı şanlı mücadeleyi vermektedir."

Tören, okunan şiirlerin ardında halk oyunları gösterimiyle sona erdi.

İLKHA







Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.