Bitlis’te icazet merasimi düzenlendi

Bitlis’te icazet merasimi düzenlendi

Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Koyunlu köyünde bulunan tarihi Oxin Medresesi’nde gerçekleştirilen merasimle 75 talebeye icazetleri verildi.

Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Koyunlu köyünde bulunan Tarihi Oxin Medresesi’nde gerçekleştirilen bir törenle hem yeni medresenin açılışı yapıldı hem de 75 talebeye icazetleri verildi.

İcazet törenine geçilmeden önce, inşaatı tamamlanan medresenin açılışı yapıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan icazet töreninin açılış konuşmasını yapan Oxin medrese müderrisi şeyh Fethullah Ayte, hem yeni yapılan medreselerinin açılışını, hem de ilimlerini tamamlayan 75 talebeye icazet vermenin mutluluklarını yaşadıklarını belirterek, bu mutlu günlerinde programlarına iştirak edenlere teşekkür etti.

İcazet programına katılması beklenen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yurt dışında olması nedeniyle programa katılamadığını aktaran Diyanet İşleri Danışmanı Abdurrezak Ateş, yaşama umutlarını kıracak kadar zorlu bir süreçten geçilmesine rağmen bölgede çokça yaşanan icazet törenlerinin ve icazeti verilecek 75 talebenin yetiştiğini görünce, umutlarının yeniden yeşerdiğini ifade etti.

Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Ahmet Çınar ise, açılışı yapılan yeni medresede emeği geçenlere teşekkür ederek, icazet alacak alimlere ve onları yetiştirenlere başarılar diledi.

Bütün İslam aleminin hem maddi hem de manevi saldırı ve zulüm altında olduğuna dikkat çeken Vali Çınar, şunları söyledi: “Allah, kadın ve erkeğe ilim öğrenmeyi farz kılmışken; maalesef dünya üzerinde İslam aleminin, Müslüman olmayan alemlere kıyasla bakarsak, daha cahil ve ilimden uzak olduğunu görüyoruz. Mümin, kendisinden emin olunan kimsedir, diyoruz. Ama Müslümanlar kendinden daha az emin olunan kimse konumuna düşmüş. Kul hakkına riayet Allah’ın emri ama yaygın şekilde kul hakkı yeniliyor. Adalet, Allah’ın emri. Bütün dünyada en az adalet uygulayan devletler, İslam devletleridir.” dedi.

Çınar, Kur’an’ın anlaşılmadığı teşhisinin doğru olduğunun altını çizerek, herkesin Kur’an’ı kendisinin en iyi anladığını, hatta kardeşini tekfir edecek konuma geldiğine dikkat çekerek, medreselerin, alimlerin, icazet alanların, ehli sünnetin yetişmelerinin bu iş için bir nebze de olsa derman olduğunu ifade etti.

Program yapılan icazet töreninin ardından verilen ikram ile son buldu.

Programa, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan, Nakşibendi Şeyhi Abdülkerim Çevik, bölgenin kanaat önderleri, kaymakamlar, alimler, müderrisler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İLKHA























Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler