"Bize yardımcı olamıyorlarsa bari yollarımızı yapsınlar"

"Bize yardımcı olamıyorlarsa bari yollarımızı yapsınlar"

Mardin'in Midyat ilçesinde yaşayan engelliler, yaşadıkları sorunları anlatarak, yetkililerin seslerini duymasını istiyorlar.

Mardin'in Midyat ilçesinde faaliyet yürüten Engelliler Derneği Başkanı Şükrü Baran ve dernek üyeleri, her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Dünya Engelliler Haftası" dolayısıyla yaşadıkları sorunları dile getirdiler.

Koltuk değneğiyle yürümeye çalışan Baran, sıkıntılarının çok olduğunu ve kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını söyledi.

En büyük sorunlarının yol, kaldırım, yapı ve kurumlar yapılırken engellilerin dikkate alınmaması olduğunu belirten Baran, "Özellikle kaldırımlarda gitmekte çok sıkıntı çekiyoruz. Görme ve yürüme engelli arkadaşlarımız sıkıntı çekiyorlar. Midyat'ta yeni yapılan yolların bize uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Bu konuda tüm yetkililerle konuştuk, bu şekilde yapılmasını istedik ancak şimdiye kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı. Sürekli engellerle karşılaşıyoruz. Hükümet konağı, hastane, adliye ve benzeri kurumlara giderken sorun yaşıyoruz. Bize yardımcı olamıyorlarsa bari yollarımızı yapsınlar, kendimiz bu şekilde yürüyelim." dedi.

Bazı arkadaşlarının yetkili mercilere verdiği dilekçelerin işleme konmadığını ifade eden Baran, şunları söyledi: "Dilekçe veren bazı arkadaşlarımız cüzi bir maaş aldıklarından dolayı dilekçeleri işleme konulmuyor. Zaten aldıkları maaş üç ayda bir ve bin lirayı geçmiyor. Bir memur yaklaşık 3 bin TL almasına rağmen ay sonunu getiremiyor. Peki, üç ayda bir bir milyara yakın maaş alan kardeşlerimiz nasıl geçinecek? Bu konuda sıkıntıların giderilmesini istiyoruz. Tekerlekli sandalye ihtiyacımız var. Bazı engelli kardeşlerimiz tekerlekli sandalyeleri olmadığı için evlerinden çıkamıyorlar ve ihtiyaçlarını gideremiyorlar. Biz de dernek olarak maddi sıkıntılarımızın el vermemesi nedeniyle yardımcı olamıyoruz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz ancak yetkililerden, devletten bize sahip çıkmalarını istiyoruz."

"Okul asansörleri tamir edilsin"

Midyat'ta yaklaşık 250 engellinin bulunduğu bilgisini veren Baran, "Okullarda da engelli öğrenci kardeşlerimiz var. Bazı okullarda asansör olmasına rağmen çalışmıyor. Engelli öğrencilerimiz sıkıntı yaşıyor. Asansörlerin tekrar çalıştırılması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe verdik ve çalışmaları hızlandırmalarını istiyoruz. Özellikle hükümet konağına giderken sorun yaşıyoruz. Biz sadece rahat bir şekilde kaymakama ulaşmak istiyoruz. Sadece engelliler için değil, yaşlılar, çocuklu aileler için de bu asansörlerin yapılması iyi olur. Özellikle hükümet konağının önüne bir engelli rampası yapılmış. Buradan sağlam insan çıkamıyor. Bunun bir an önce tamir edilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Son olarak engellilere seslenen Baran, "10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası'dır. Türkiye'deki derneklere ve federasyon başkanlığına sesleniyorum. Birbirimize yardımcı olmalıyız. Engelli kardeşlerimize de şunları söylemek istiyorum. Evde kilitli kalmayın. İmkân olduğu müddetçe dışarı çıkın, toplumla iç içe olun. Bu Allah’ın bize bir nimetidir. Her işin üstesinden gelebiliriz. Yeter ki gayret edelim." ifadelerini kullandı.

Epilepsi hastası olduğu için çalışamadığını belirten Abdulkadir Baran ise "2006'dan beri çalışma imkânım olmadı. Ondan sonra bu hastalığa yakalandım ve bundan dolayı bir iş olanağım yok. Devlette birkaç yere başvurma imkânım oldu. Hiçbir yerden destek almadım. Kimse engellilere öncelik tanımıyor. Kimseye bu konuda yardımcı olmuyorlar. Normal insan gibi davranıyorlar bize. Şu an ailem bana bakıyor ama evlendikten sonra iş olanağının olması gerekiyor. Bu konuda bize iş olanağının sağlanmasını istiyoruz." dedi. (Süleyman Tunç-İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.