BM Genel Kurulu "Gazze'de Derhal Ateşkes İlanı" tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulu "Gazze'de Derhal Ateşkes İlanı" tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını 153 oyla kabul etti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, salı günü öğleden sonra acil özel oturumda toplandı.

Yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusu olduğu "Gazze'de Derhal Ateşkes İlanı" karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı.

"Derhal insani ateşkes" talep eden karar tasarısı için BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 153 ülke "evet", 10 ülke "hayır" ve 23 ülke de "çekimser" oy kullandı.

ABD, siyonist rejim, Avusturya, Liberya, Çek Cumhuriyeti, Guatemala, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay karar tasarısına karşı oy kullandı.

BM Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarı, Güvenlik Konseyi'nde alınan kararların aksine herhangi bir bağlayıcı karar hükmü ya da yükümlülük getirmese de uluslararası toplumun duruşunu göstermesi bakımından etkili oluyor.

BMGK'de 7 Ekim'in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesi" talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım'da kabul edilmişti.

BM Genel Kurulu'nun 27 Ekim'de kabul ettiği kararda ise Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulması" istenmişti. Karar, 44 "çekimser" ve 14 "hayır" oyuna karşı 121 oyla kabul edilmişti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.