BM Genel Sekreteri: Rohingya mülteci krizinin temel sebeplerini ele almak gerekiyor

BM Genel Sekreteri: Rohingya mülteci krizinin temel sebeplerini ele almak gerekiyor

​Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 4'üncü yılına giren Rohingya mülteci krizine daha fazla dikkat verilmesi ve meselenin temel sebeplerinin ele alınması için çağrıda bulundu.

BM Genel Sekreterinin sözcüsü tarafından yayınlanan açıklamada Guterres, BM’nin krizden etkilenen herkesle dayanışma içinde bulunmaya devam edeceğini, Myanmar’da sürdürülebilir bir kalkınma, insan hakları ve barışın hâkim olacağı bir gelecek için BM’nin bölgesel aktörler dahil tüm paydaşlarla çalışmaya kararlı olduğunu ifade etti.

Guterres, yaşanan mülteci krizinin temel sebeplerine inilerek güvenli, gönüllüğe dayanan, onurlu ve sürdürülebilir bir şekilde bütün mültecilerin geri dönüşünün sağlanması için krizin daha büyük bir aciliyetle ele alınması çağrısında bulundu.

Guterres, “Nihai sorumluluk, Rohingya Danışma Komisyonunun tavsiyelerini yerine getirmeyi vaat eden Myanmar Hükümetine düşüyor. İnsanların çekmekte olduğu acılara bir çözüm bulmanın ötesinde, uzun süreli bir uzlaşı için hesap verebilirlik zorunludur.” ifadelerini kullandı.

Arakanlı Müslümanlara etnik kırım

Arakan'da 2012'de Budistler tarafından binlerce Müslüman katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen saldırıları bahane gösteren Myanmar ordusu ve Budist ırkçılar, kitlesel saldırılar başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler'e göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler