BM Güvenlik Konseyi Suriye'de ateşkesi oylayacak

BM Güvenlik Konseyi Suriye'de ateşkesi oylayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün Suriye'de 30 günlük ateşkes ilan edilmesini öngören tasarıyı oylayacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün, İsveç ve Kuveyt tarafından yapılan çağrı üzerine, Suriye'de 72 saat içinde yürürlüğe girmesi öngörülen 30 günlük ateşkes ilanını oylayacak.

İsveç BM Daimi Temsilciliği, dün yaptığı açıklamada, tasarıyı hazırlayan iki ülkenin oylamanın "en kısa zamanda" yapılması talebinde bulunduklarını açıklamıştı. İlan edilmesi istenen ateşkesin, insanı yardımların gerekli bölgelere ulaştırılması ve yaralıların tahliye edilmesini mümkün kılması bekleniyor.

Rusya da bugün için BM Güvenlik Konseyi'ni Doğu Guta'daki durumu görüşmek üzere bir toplantıya çağırmıştı. Bölgede yaşanan gelişmeleri "karmaşık bir durum" olarak niteleyen Rusya’nın oylamayı veto edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

Tasarı kabul edildiği takdirde 72 saat içerisinde yürürlüğe girmesi ve bunu takip eden 48 saat içerisinde insani yardımların ulaşımı ve tıbbi tahliyelerin başlaması öngörülüyor. Tasarı kapsamında, Şam yönetiminin Doğu Guta, Yermük, Fua ve Kefreya bölgelerine yönelik ablukasının kaldırılması ve böylece "hayatta kalmaları için gerekli olan gıda ve ilaç" yardımının sivillere ulaştırılmasının sağlanması isteniyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Doğu Guta'da pazar gününden bu yana en az 300 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, daha önce Şam yakınındaki Doğu Guta'da çatışmaların derhal durdurulması çağrısı yapmış, Doğu Guta'da "dünya üzerinde cehennem" yaşandığını ifade etmişti.

Suriye'nin başkenti Şam'ın yakınlarındaki Doğu Guta, Suriye rejimi tarafından günlerdir bombalanıyor. Suriye rejimi medyası, yakın gelecekte bölgeye geniş çaplı bir kara operasyonu düzenleneceğini belirtiyor.

Rusya, Türkiye ve İran, Doğu Guta'yı Astana görüşmeleri kapsamında çatışmasızlık bölgesi ilan etmişti. (İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.