BM'den Etiyopya'da taraflara ateşkes çağrısı

BM'den Etiyopya'da taraflara ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Etiyopya'daki şiddetli çatışmalardan endişe duyduklarını dile getirdi.

Etiyopya ve bölgenin istikrarının tehlikede olduğu uyarısı yapan Stephane Dujarric, hükümet güçleri ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) çatışmalara derhal son verme ve kapsayıcı ulusal diyalog çağrısında bulundu.

Etiyopya, dün Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin saldırıları nedeniyle ülke çapında OHAL ilan edildiğini duyurdu. Mevcut kararın 24 saat içerisinde Etiyopya Temsilciler Meclisinde onaylanacağı açıklandı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ülkedeki mevcut durumu görüşmek için ülkedeki üst düzey hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişti.

Ağır çatışmaların ardından Amhara eyaletindeki Dessie ve Kombolcha kentlerini alan TPLF güçlerinin başkente uzaklığı yaklaşık 350 kilometre.

Etiyopya ordusu, Kasım 2020'de başlatılan operasyonlarda kısmi başarı sağlasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'ın merkezi Mekelle'den çekilmişti.

Etiyopya'nın kuzeyinde yer alan ve 11 yönetim bölgesinden biri olan Tigray bölgesinde, sol örgüt Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin, hükümet güçlerine yönelik saldırıları nedeniyle bölgeye yardım ulaştırılamadığı için 400 binden fazla insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.