BMGK'nın “Gazze’de acil insani ateşkes” talebine ABD'den veto

BMGK'nın “Gazze’de acil insani ateşkes” talebine ABD'den veto

BM Güvenlik Konseyi'nin “Gazze’de acil insani ateşkes” talebine ABD’den veto geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Çarşamba günü Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasının ardından BM Güvenlik Konseyi, acil olarak toplandı.

Konseyde oylanması beklenen “Gazze Şeridi’nde acil ateşkes” talebi öncesinde ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood yaptığı açıklamada, ABD’nin böyle bir adım atılması yönündeki çağrıları desteklemediğini belirterek, "Bu sadece bir sonraki savaşın tohumlarını ekecektir. Çünkü Hamas’ın kalıcı barış görmek gibi bir arzusu yoktur” ifadelerini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) BM Daimi Temsilci Yardımcısı Muhammed Abushahab ise konseyde, “Bugün bu konsey oylama yapacak ve bu şiddetin sona erdirilmesi için dünya genelinde kulakları sağır eden çağrılara yanıt verme fırsatına sahip olacak” dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi yaptığı açıklamada, güvenlik konseyinin kararı kabul etmemesi halinde “İsrail'e Gazze'deki Filistinlilere yönelik katliamını sürdürmesi için ruhsat verilmiş olacağını” belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nde oylanması beklenen karar taslağında, acil insani ateşkes talebinin yanı sıra Filistinli ve İsrailli sivil nüfusun korunması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması talep ediliyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.