Boğulmalarda yapılacak ilk yardım uygulaması nasıl yapılır?

Havaların ısınmasıyla serinlemek isteyenlerin suda boğulma tehlikelerine karşı nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzman Yüzme Antrenörü Uğur Dölcek, önemli açıklamalarda bulundu.

Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte vatandaşların serinlemek için girdikleri başta deniz alanları olmak üzere göl, gölet, nehir ve su birikintileri gibi yerlerde meydana gelebilecek muhtemel boğulma olayları ve can kayıplarının önlenebilmesi ve yapılması gerekenler hakkında konuşan Uzman yüzme Antrenörü Dölcek, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.


Dölcek, artan hava sıcaklığıyla beraber deniz, göl ve nehirlere serinlemek için akın eden çocukların suyun bulunduğu tehlikeli ortamlarda ebeveynlerin gözetimi altında tutulmalarını ve her ihtimale karşı ilk yardım dersi alıp bilinçli bir şekilde müdahalenin edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Yüzme hem sağlık açısından hem de eğitim açısından çok önemli bir branştır"

Yüzme eğitiminin önemine değinen Uğur Dölcek, ebeveynlerin çocuklarını bilinçli bir şekilde yüzme derslerine göndermeleri hususunda çağrıda bulunarak, "Yaklaşık 8 yıldır yüzme eğitmenliği yapmaktayım. Aksi durumlara karşı bazı ilçelerde havuzlar kurularak eğitimler vermekteyiz. Ebeveynlere çağrımızdır. Yüzme hem sağlık açısından hem de eğitim açısından çok önemli bir branştır. Ebeveyneler bu hususta çocuklarını yüzme kurslarına götürerek hem boğulma riskinin düşmesi hem de çocukların bilinçli ve profesyonel bir şekilde yüzebilecek." dedi.

Yüzmenin faydalarına değinen Dölcek, "Yüzme sporu hem sağlık hem de eğitim açısından çok önemli bir daldır. Eğitim alınacaksa muhakkak bir eğitmen eşliğinde alınması lazım. Aksi takdirde bilinçsizce yüzüldüğünde hem yanlış yüzülür hem de faydalı olmaz. Doktorların tavsiyeleri üzerinde de mesela fizik tedavi amaçlı, kopan lif bağlarını güçlendirmek veya kambur düzleştirilmesi için mutlaka bir eğitmenle eğitim alınması gerekir." ifadelerini kullandı.

Yaz aylarında sıkça denize girilmesiyle oluşan boğulmalara karşı dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Dölcek, "Yaz aylarında malum insanlar serinlemek istiyor. Mardin'de deniz olmadığı için bazı yerlerde piknik alanlarının olduğu mekanlarda nehir ve göletler bulunmaktadır. Bu konuda sıkı önlemler almamız lazım. Çocuk yüzme bilmiyorsa ebeveyn kontrolünde olmalı ve tek başına suya girmesine izin verilmemelidir. Geçen Mardin'in birkaç ilçelerinde boğulma vakaları oldu. Tek başına çocuk bir yere bırakılmamalıdır. Allah korusun bir çocuğun ayağının kayması, dengesinin bozulup suya düşme ihtimali çok olduğundan bu tür mekanlarda çocukları hep gözetim altında tutmak gerekir." şeklinde ifade etti.

"İlk yardım ve can kurtarma eğitimleri bir komplekstir"

Uzman Yüzme Antrenörü Uğur Dölcek

Boğulma esnasında yapılması gerekenleri cankurtaran vasfıyla aktaran Dölcek, "Boğulmalarda bilinci eğer yerindeyse herhangi bir materyal atılır. İp, tahta veya başka bir cismi kendisine fırlatıp çıkmasına vesile olabilirsiniz. Suda olan kazalarda kazazedenin bilinci açıksa direkten suya atlamamamız lazım, çünkü kazazede o durumda bize de zarar verebilir. Genellikle suda olan kazalar tehlikelidir. Bilinci açık kazazedeye bir metre mesafede durup ona sakin olmasını söylemeliyiz. Eğer boğulan kişinin bilinci kapalı ise suya atlayıp boynundan tutup ayak çırparak veya kurbağa ayakla kişiyi kenara çekilmelidir. İlk yardım ve can kurtarma eğitimleri bir komplekstir. Önceliğimiz bizim güvenliğimiz ve ekipmanımız olmalı. Boynundan tutup onu kurbağa ayak veya sırtüstü ayak pozisyonunda sudan çıkarmalıyız. Şayet su yutmuşsa suyu çıkarmasına yardımcı olmalıyız. Bilinci kapalı olan kazazedeyi sudan çıkardıktan sonra etraftakilere acilen ilk yardım çağırması söylenmeli. Bilinci kapalı olan birisine ilk yardım eğitimi almadan yaklaşılmamalıdır. Çünkü daha feci olaylara neden olabilir." şeklinde ifade etti.

"Yüzme eğitimlerinden önce ilk yardım ve can kurtaran eğitimlerinin verilmesi gerekir"

Dölcek, "Bu tip durumlarda sağlıkçı olmayan veya ilk yardım eğitimi almamış biri kesinlikle müdahale etmemeli. Çünkü yanlış bir müdahale kişinin yaşamına mal olabilir. Ebeveynlere tavsiyemiz çocuklarını küçük yaşta yüzme kurslarına göndermeleridir. Küçük yaşlarda yüzmek daha sağlıklı ve tecrübeli olunur. Yüzme eğitimlerinden önce ilk yardım ve can kurtaran eğitimlerinin verilmesi gerekir." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.