Bölge ekonomisine taşlı destek

Bölge ekonomisine taşlı destek

Midyat Katori Taşı, bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Mardin’in Midyat ilçesinde çıkan Katori (Nahit) taşına yurt içinde gördüğü rağbetin yanı sıra fabrikalarda işlendikten sonra yurt dışına da ihraç ediliyor.

Bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan Nahit taşı, özellikle yapıların iç ve dış cephe kaplamasında kullanılıyor. Yıllar geçtikçe oksitlenerek sertleşmesi, yazın serin kışın ise sıcak tutarak ısı yalıtım görevi görmesi gibi özellikleriyle insanların evlerinde sağlıklı yaşamasına katkı sağlıyor.

Çeşme, cami, pencere, konak, villa, otel gibi yapının dış ve iç kaplamasında kullanılan nakışlı ve özel şekilleriyle tarihi bir görüntü veren Katori Taşı, artan talep üzerine küçük atölyelerden sonra artık mermer gibi büyük fabrikalarda işlenip iç piyasa ve komşu ülkeler başta olmak üzere Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

Katori Taşı Ustası Hamza Dağ, bloklar halinde fabrikaya getirilen taşların EKS makinalarıyla kesiminin yapıldığını söyledi. Kesimin ardından taşın işlemesinin yapıldığını kaydeden Dağ, hazırlanan taşların yapılan iş ve dış kaplamasında kullanıldığını söyledi.

Dağ, “Bu taş; camiler başta olmak üzere konak, villa, otel, üniversite gibi yapılarda kullanılıyor. Sağlık açısından çok faydalıdır. Yurtiçindeki rağbetin yanı sıra artık yurtdışına da ihraç ediliyor. Böylece bölge ekonomisine de büyük katkı sağlamış oluyor.” dedi.

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.