"Bölgemizin istikrarı bizlerin göstereceği kararlı tutuma bağlı"

"Bölgemizin istikrarı bizlerin göstereceği kararlı tutuma bağlı"

Dünyanın huzurunun bölgenin istikrarına, bölgenin istikrarının da gösterilecek olan kararlı tutuma bağlı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda Türkiye ve Kuveyt'in de çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binası temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın huzuru, bölgemizin istikrarına, bölgemizin istikrarı da bizlerin göstereceği kararlı tutuma bağlıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah ile görüşmek ve Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binasının temel atma törenine katılmak üzere Kuveyt’te geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nda uçaktan inişinde Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah tarafından resmî törenle karşılandı.

Karşılama töreninde Veliaht Şeyh Navaf Ahmed Al Cabir el Sabah, Millet Meclis Başkanı Marzouk Ali Alghanim, Millî Muhafızlar Başkan Yardımcısı Şeyh Mishaal Ahmed Al Cabir Al Sabah, Başbakan Şeyh Cabir Mübarak Hamad el Sabah, Kuveyt Devlet Protokol Müdürü Şeyh Khaled ile Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer de hazır bulundu.

Heyetlerin takdiminin ve düzenlenen resmî törende her iki ülkenin millî marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kıtasını selamladı.

Karşılama töreninin ardından havalimanından Kuveyt Emiri el Sabah ile bir süre baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binasının temel atma törenine katılmak üzere Emirlik terminalinden ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Havalimanı’nın yeni ana yolcu terminal binasının temel atma törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmalarından Limak Holding’in yapımını üstlendiği ve bir Türk firmasının tek başına yurtdışında kazandığı en büyük ihale olma özelliği taşıyan projenin temel atma töreninde; Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed Cabir El Sabah da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’ın daveti üzerine, bölgenin istikrar abidesi Kuveyt’te olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Türk-Kuveyt dostluk ve kardeşliğinin yeni bir nişanesini teşkil edeceğine inandığı projenin Kuveyt’e ve bölgeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

Temeli atılan havalimanının, mümkün olan en kısa süre içinde tamamlanarak Kuveytlilere en güzel şekilde hizmet sunacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuveyt’i her ziyaretimizde hamdolsun bu güzel ülkenin daha bayındır hâle geldiğini, daha da geliştiğini müşahede ediyoruz. Hiç şüphesiz Kuveyt’in her alanda sergilediği bu ilerlemenin mimarı kıymetli kardeşim Emir Hazretleri Şeyh Sabah’tır. Emir Hazretlerinin örnek liderliği, Kuveyt halkı ve bölgemiz için bir şanstır." diye konuştu.

"Dost ülkelerin başında halkına zulmeden değil, hizmet eden yöneticiler bulunsun istiyoruz"

"Halkının refahına, mutluluğuna, taleplerine sırtını dönerek sadece kendi çıkarlarını düşünen yöneticilerin ülkelerini ne hâle soktuklarını Suriye’de gördük" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dost ve kardeş ülkelerin başında halkına zulmeden değil, halkına hizmet eden yöneticilerin bulunmasını istediklerini söyledi ve şunları ekledi: "Gönül dünyamızın ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz ülkelerin zalimler tarafından yıkılışına değil, dirayetli ve adaletli liderler tarafından imarına şahitlik etmek istiyoruz. Bu bakımdan kardeşim Emir Hazretleri Şeyh Sabah’ın Kuveyt’te sergilediği bilgeliğe, liderliğe, vizyonerliğe çok büyük önem veriyoruz. Bölgemizde böyle liderler var olduğu müddetçe hep birlikte geleceğe daha da umutla bakabiliriz."

Türkiye olarak Kuveyt başta olmak üzere Körfez ülkeleriyle siyasi, ticari, diplomatik, askerî ve diğer alanlardaki ilişkileri, en üst düzeyde tutmanın gayreti içinde olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizin huzuru ve refahı için iş birliği ve dayanışma kanallarını sürekli genişletmeli ve açık tutmalıyız. Siyasi ilişkilerimizi, ekonomik ve insani ilişkilerimizi, bunlarla beraber tahkim etmedikçe amaçlarımıza ulaşamayız. Hiç şüphesiz burada karşılıklı yarar ve destek ilkelerinden hareket etmek durumundayız. Sadece kendi çıkarlarımızı düşünerek böylesine geniş ve güçlü bir zemin inşa edemeyiz. Bunu başarmadan da geleceğimize güvenle bakamayız." dedi.

"Bölgemizin istikrarı, bizlerin göstereceği kararlı tutuma bağlı"

Dünyanın huzurunun bölgenin istikrarına, bölgenin istikrarının da gösterilecek olan kararlı tutuma bağlı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Türkiye ve Kuveyt olarak bölgemizdeki sorunların çözümü konusunda yapacağımız iş birliği, kalbimizi yaralayan görüntülerin önüne geçilmesini sağlayacak önemli gelişmelerin kapısını da açacaktır. Kendi sınırlarımızın ötesine taşan sorumluluk duygusuyla göstereceğimiz ortak iradenin, diğer ülkeleri de harekete geçirebileceğine inanıyorum. Siyasi ilişkilerimizin düzeyi ve ülkelerimizin potansiyeli ekonomik ve ticari iş birliğimizin de kısa sürede çok daha ileri götürülebilmesinin mümkün olduğunu gösteriyor. Bu konuda her iki ülkenin de çaba göstermesi, adımlar atması gerektiği açıktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, temeli atılan havalimanı terminal projesinin, kardeş Kuveyt halkına hayırlı olması temennisinde bulunarak ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’a bu konuda vermiş olduğu desteğe teşekkür ederek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kuveyt ziyaretlerinde; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da eşlik ediyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.