Bolivya'da geçici hükümet, Küba ile diplomatik ilişkileri askıya aldı

Bolivya'da geçici hükümet, Küba ile diplomatik ilişkileri askıya aldı

Bolivya Devlet Başkanlığı Bakanı Yerko Nunez, Bolivya'nın Küba ile ilişkilerini askıya aldığını açıkladı.

Nunez, "Bu karar, Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla'nın yakın zamanda yaptığı kabul edilmez açıklamaları ve Küba'nın, Bolivya yasal hükümeti ile onun demokratik sürecine karşı yaptığı sürekli düşmanlığı ve devamlı saldırıları nedeniyle alınmıştır." dedi.

Bolivya'da geçici Devlet Başkanı Anez, daha önce yaptığı açıklamada, Bolivya'da görev yapan 700'den fazla Kübalı doktora ödenen paranın yüksek olduğuna dikkat çekmiş ve bunun Küba hükümetini desteklemek amacıyla yapıldığını iddia etmişti.

Bolivya'da ordu ve muhalefetin baskısıyla istifa etmek zorunda kalan Devlet Başkanı Evo Morales, Küba ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Fiili Anez hükümeti ile kardeş Küba Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin askıya alınmasını ve halkların kendi kaderini tayin etme hakkına, egemenliğe ve halkların diplomasisine saygıya dayalı Bolivya Çokuluslu Devleti'nin uluslararası imajının bozulmasını şiddetle kınıyoruz." dedi.

Küba Dışişleri Bakanı Rodriguez de yaptığı açıklamada, "Bolivya'da darbecilerin kirli yalanları, onların ABD'ye itaat etmelerinin başka bir kanıtı. Halka, maruz kaldıkları şiddet nedeniyle yardım görevlilerinin Küba'ya dönmesinin ardından, 454 bin 440'dan fazla tıbbi müdahalenin durdurulduğunu açıklamalı." ifadelerine yer verdi.

Bolivya, 1964'ten 1982'ye kadar süren darbe hükümetlerinin ardından Küba ile ikili ilişkilerini yeniden tesis etmiş, Morales'in 2006'da devlet başkanlığı görevine gelmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler geliştirilmişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler