Borçla altın satışı caiz midir?

Borçla altın satışı caiz midir?

Fetva Kurulu, gümüş ve altını borç olarak yani karz akdiyle birine vermenin caiz olduğunu ancak borçla satmanın caiz olmadığını belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Borçla altın satışı caiz midir?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Allah Resulü (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i şerifte şöyle der: 'Altın altınla, gümüş gümüşle, buğday buğdayla, arpa arpayla, hurma hurmayla, tuz tuzla baş başa, misliyle, peşin olarak satılır. Bu çeşitler farklı olduğu takdirde peşin ise dilediğiniz gibi satın (Müslim, "Müsâkât" 81, No: 1587).' Altın kendi cinsiyle ancak eşit ve peşin olarak takas edilir. Başka bir para birimiyle değiştirilse/bozdurulursa peşin olması şartıyla ikisinden birinin fazla olması caizdir.

Gümüş ve altın, hadislerde geçen ve üzerinde faizin cereyan ettiği altı çeşit maldan semen yani para olanlarıdır. Bu altı çeşidi borç olarak yani karz akdiyle birine vermek caizdir. Ancak borçla satmak caiz değildir. Alışverişte malı borçla satmak ile borç/karz olarak vermek ayrı şeylerdir. Bir kimse, belli gram ölçüde altın veya gümüşü borç olarak verebilir. Ancak borç olarak satamaz. Dolayısıyla o günkü gümüş veya altın kurunun değerini göz önünde bulundurarak başka bir para birimiyle borçla satmak caiz olmaz. Mesela; bir kimse kuyumcudan 10 gram ağırlığında o günkü fiyatı 100 TL olan gümüş satın alırsa, ödemenin peşin olması gerekir. Eğer kuyumcudan borç/karz alacaksa bunun TL olarak değil gram olarak yazılması gerekir.

İnsanlar arasında genellikle ribe'l fadl yani fazlalık faizi bilindiği için bir diğer faiz çeşidi olan nesîe ile ilgili hükümler ihmal edilir. Yukarıda bahsi geçen borçla altın satma hususu, faizin bu kısmına girmektedir." 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.