Brüksel'de yüzbinler sokağa döküldü

Brüksel'de yüzbinler sokağa döküldü

Belçika'da hükümetin kemer sıkma politikasına karşı çıkan yüz binden fazla eylemci başkent Brüksel'de eylem yaptı

Belçika'da yeni hükümetin aldığı kemer sıkma önlemlerini protesto için 120 bin kişi başkent Brüksel'de toplandı.

Valon Liberal Charles Michel başkanlığındaki merkez sağ koalisyonun, maaşların enflasyona endekslenmesinden vazgeçme, emeklilik yaşını 2030'a kadar 67'ye yükseltme, sağlık ve sosyal güvenlik bütçesini kısma kararı çalışanları kızdırdı. Araçları ateşe veren, etrafı yakıp yıkan göstericilere ise polis sert karşılık verdi.

Gösterinin sonunda, polis çoğunluğu barışçıl olan göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Göstericiler ise polise taş ve işaret fişekleri attı, bazı araçlar ateşe verildi. Yetkililer, olaylarda en az 50 kişinin yaralandığını, 30 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Sendikaların öncülüğünde düzenlenen gösteri nedeniyle metro, tramvay ve otobüs seferleri aksarken Belçika demiryolları, gösteriye katılmak isteyenlere 80 bine yakın "indirimli" bilet sattığını açıkladı.

Kuzey tren garı önünde toplanan protestocular, ana caddelerden yürüyerek ulaştıkları güney istasyonu civarında polisle çatıştı. Bir grup protestocu, şehir merkezinde Belçika İşletmeler Federasyonu'nun binasını işgal etti. Araçları deviren ve yakan, trafik işaretlerini ve kaldırım taşlarını söken, camları indiren  öfkeli kalabalığa polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Saatler süren şiddet olayları sırasında onlarca yaralı ambulanslarla çevredeki hastanelere taşındı.

Brüksel'deki gösteriye katılımdan memnun olduklarını açıklayan sendikalar, hükümetin, taleplerini dikkate almaması halinde yeni eylemler ve genel grev tehdidinde bulundu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.