"Brusella" hastalığı besiciye büyük darbe vurdu

"Brusella" hastalığı besiciye büyük darbe vurdu

Bölgeye ithal hayvanla gelen Brusella hastalığı, besiciler için büyük bir tehlike arz ediyor.

Bölgeye ithal hayvanla gelen Brusella hastalığının besiciye verdiği zarara dikkat çeken Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İthal hayvanlarla bölgede yaygınlaşan Brusella hastalığının insan için de büyük tehlike arz ettiğinin belirtti. Gürer, "İnsana da bulaşabilen bu tehlikeli hastalık, besici için de gelir kaybına neden oluyor." dedi.

Damızlık Birliğinden ithal inek aldıklarını belirten Besiciler, "Hayvanlar buzağı verince ilçe tarım müdürlüğüne başvurdum. Veteriner geldi. Tahlil sonucunda Brusella hastalığı çıktı, işletmem karantinaya alındı. Hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Bankadan aldığım krediler var. Hayvanlarım 13-14 bin lira değerinde iken 8 bin liraya kadar düştü. Şartlı kesime gönderiyorum. TARSİM 5.500 TL, kasap ise 3 bin TL veriyor, toplam 8-8,5 bin lira hayvan getirisi var ve hayvan başına 5 bin liradan az olmamak üzere zararım var. Her ay tahlil için geliyorlar.  Hastalık bitinceye kadar süreç devam edecek. Hayvan gezdiği yere hastalık taşıdığı için dışarı çıkaramıyoruz. İşletme değiştirip kurtarmaya çalışıyoruz. Irk ıslahı diye hasta hayvanları ülkemize getiriyorlar. İthal hayvanların çoğunda bu hastalık çıkıyor. Yurt dışından gelen hayvan için en az 40 gün karantina uygulanması gerekir. Bu süreye dikkat edilmiyor." şeklinde mağduriyetlerini anttılar.

"Buzağı desteklemeleri hala verilmedi"

Besici Hıdır Sağdıç, buzağı desteklemelerinin halen verilmediğini, bu nedenle de mağduriyet yaşandıklarını, yem fiyatlarındaki artış ve diğer girdi fiyatları ile besiciliğin giderek zorlaştığını ve çok kişinin besicilikten vazgeçecek duruma geldiğini söyledi.

Zoonotik hastalıklardan olan ‘Brusella’ hastalığının bölgede yaygın olduğunu, bu nedenle Tarım Müdürlüklerinin sorunu sürekli takip etmesi gerektiğini belirten CHPli vekili Gürer, "Buzağı ölümlerinin önlenmesi, hastalıklı ithal hayvanların ülkemize sokulmaması et sorununu ortadan kaldırır. Hastalıklı ithal hayvan, bölge besicisine ciddi anlamda darbe vurmuş. İktidar besicilerin mağduriyetini gidermelidir." dedi.

"Çiftçilik kan kaybediyor"

Erzincan’da toplulaştırmanın tamamlanmaması, sulama suyu ve "vahşi" sulama ile yaşanan sorunları anlatan çiftçilerin, buğday ve pancarda da sorunlarının arttığını yerinde tespit ettiklerini belirten Gürer, "Tarımda çok ciddi sorunlar var. Çiftçilik kan kaybediyor. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ile çiftçi pancar ekiminden Niğde’de olduğu gibi Erzincan’da da uzaklaşmış, bu yıl üretimde Erzincan fabrikası 170 bin ton, Erzurum fabrikası 145 bin ton civarında kalmış. Erzincan Kamuda iken, 215-240 bin ton bandında iken Erzurum’da 450-500 bin ton aralığında olduğu ifade ediliyor. Fabrikalar kamuda iken küspenin bir tonu 90 TL idi, özel işletmeye dönüşünce küspenin tonu da 270 TL’ye kadar yükseldi. Bu besiciye bir darbe daha oldu." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler