BTK Başkanı Sayan'dan "Adil Kullanım Noktası" açıklaması

BTK Başkanı Sayan'dan "Adil Kullanım Noktası" açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK tarafından gerçekleştirilen Adil Kullanım Noktası düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

11. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı ve Türkiye Bilişim Zirvesi’nde konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK tarafından gerçekleştirilen Adil Kullanım Noktası düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BTK olarak, paketlerde sunulan kota miktarına ulaşıldığında, AKN sonrası hız değerinin ihtiyacı karşılamadığı yönünde gelen talep ve şikayetleri değerlendirerek, gerek mobil gerekse sabit internette AKN sonrası hız değerlerinde iyileştirme hakkında bir düzenleme yaptıklarını belirten Sayan gerçekleştirilen düzenleme hakkında şu bilgileri paylaştı:

"BTK tarafından alınan kararla AKN sonrası veri indirme hızı mobil internet için asgari 128 Kbit/sn olarak belirlendi. Mobildeki bu düzenleme 1 Mart 2017 tarihinde uygulanmaya başlandı.

Sabit genişbant internet hizmetinde ise AKN'li tüm paketlerde, indirme hızı tek bir değer olarak 3 Mbit/sn şeklinde uygulanmakta iken yapılan düzenlemeyle paket hızına göre farklılaşan AKN sonrası indirme hızları belirlendi. Buna göre örneğin: 16 Mbit/s hızında AKN'li paketi bulunan bir abone, AKN veri miktarına ulaştığında indirme hızı asgari 5 Mbit/s olacak ve abone bu hızda fatura dönemi sonuna kadar internet hizmeti alabilecek.

"02.00-08.00 saatleri arasında internet kullanımları AKK'ye dahil edilmeyecek."

AKN sonrası veri indirme hızının iyileştirilmesine yönelik düzenlemenin 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdiğini hatırlatan Sayan, "1 Mayıs itibarıyla 02.00-08.00 saatleri arasında internet kullanımları Adil Kullanım Kotası'na (AKK) dahil edilmeyecek. AKN uygulaması, 31 Aralık 2018'de tamamen kaldırılacak." dedi.

Sayan, "Yeni düzenlemenin gerek AKN’li tarife kullanan aboneler gerek taahhüdü devam eden mevcut aboneler ve gerekse AKN’li tarifelere geçiş yapacak yeni aboneler için geçerli olacağını bildiren Sayan şunları söyledi: “Şu anki aboneler hiçbir ek ücret ödemeksizin yeni düzenlemeden yararlanacaklar. Ücretlendirme modelini yüksek hızlarda ve AKN’siz daha fazla kullanımı destekleyecek şekilde revize ettik. Bu model kapsamında işletmecilerin daha esnek tarifeler belirleme imkanları olacak ve tüketicilere daha fazla seçenek sunabilecekler. Yapılan düzenlemede AKN’nin 2018 yılı sonunda kaldırılması tüm operatörler için önemli bir vizyondur. Bu vizyona uygun, tüketiciler için avantajlı ve tercih edilebilir tarife seçenekleri  ve hizmet sunan işletmeciler kazanacaktır. Konuyu BTK olarak yakından takip ediyoruz. Bu uygulamalarda mevzuata aykırı bir durum olursa BTK olarak gereken yapılacaktır. Vatandaşlarımıza şimdiden AKN’li paketlerde yeni hızların tadını çıkarmalarını dileriz." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler