BTSO, Eylül ayı cari açık verilerini değerlendirdi

BTSO, Eylül ayı cari açık verilerini değerlendirdi

BTSO Yönetim Kurulu, Eylül ayı cari açık verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede cari açıkta daha hızlı bir büyüme ile kalıcı düşüşü sağlamak için yapısal reformların uygulanmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

BURSA – Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Eylül ayı cari açık verileri ile ilgili yaptığı  değerlendirmede, cari açıkta daha hızlı bir büyüme ile kalıcı düşüşü sağlamak için yapısal reformların uygulanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. 

 

Burkay, söz konusu ayda cari açığın 2,2 milyar dolar ile beklentilerin altında gerçekleştiğini belirterek, geçen yılın Eylül ayında 3,3 milyar dolar olan açığın yarı yarıya azaldığına dikkat çekti.

 

Cari işlemler açığındaki gerilemenin büyük ölçüde ithalattaki düşüşten kaynaklandığını dile getiren Burkay, ekonomideki yavaşlamaya ilave olarak petrol fiyatlarının da, düşüşte etkili olmaya başladığını kaydetti.

 

Ocak-Eylül döneminde cari açığın 30,86 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Başkan Burkay, “Böylece cari açık, 45 milyar dolar seviyesinde ve yıllık  hedefin altında gerçekleşecektir. Cari açığın milli gelire oranı ise yüzde 5'e yaklaşacaktır” dedi.

 

Ekonomik ve finansal istikrar açısından cari açıktaki gerilemenin olumlu olduğunu belirten Başkan Burkay, şunları kaydetti: “Cari açıktaki bu gerileme Türk lirasındaki değer kaybı baskısını da azaltmaktadır. Bununla birlikte cari açıkta daha hızlı bir büyüme ile kalıcı düşüşü sağlamak için, hükümetin de açıklamaya başladığı yapısal reformların uygulanması, büyük önem taşımaktadır.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.