“Bursa, depremin sonuçlarını unutmasın”

“Bursa, depremin sonuçlarını unutmasın”

İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa’nın Gürsu İlçesi’nde yaşanan 4,4 büyüklüğündeki sarsıntının ardından kent gündemine yeniden giren deprem gerçeğine dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa’nın Gürsu İlçesi’nde yaşanan 4,4 büyüklüğündeki sarsıntının ardından kent gündemine yeniden giren deprem gerçeğine dikkat çekti.

Albayrak tarafından yapılan açıklamada, yaşanan acıların tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması, Türkiye ve Bursa’nın deprem gerçeğinin unutulmaması istendi.

Türkiye’nin, bir deprem ülkesi olduğu hatırlatan Albayrak, “Ne yazık ki sadece 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve yakın zamanda yaşadığımız 23 Ekim 2011 Van Depremi’nin yıl dönümlerinde hatırlamaktadır. Binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği, yaralandığı, yapıların yerle bir olduğu, ülke ekonomisinin büyük zarar gördüğü Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümüne yaklaştığımız bu aylarda merkez üssü Bursa’nın Gürsu İlçesi olan ve 11.5 kilometre derinlikte 7 Haziran 2016 sabahı meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki sarsıntı bu yıl bize deprem gerçeğini biraz daha erken hatırlattı.” dedi.

Türkiye’de hala depremin ardından yaşanacak felaketlere karşı yeterli önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Albayrak, “Halkın deprem konusunda yeterli bilinci oluşturulmamıştır. Kaçınılmaz depremin ardından gelecek yıkımla yaşanacak can kayıplarının ne yazık ki hiçbir geri dönüşü olmayacaktır. Ülkemizin yüzde 66’sı 1’nci ve 2’nci derecede deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu yüzden depremden kaçış olmadığını belirtiyor, ‘Sarsılalım ama yıkılmayalım’ diyoruz.” diye belirtti.

Bursa’da yaşanan, İstanbul ve çevre illerde de hissedilen depremin hafızaları tazelediğini belirten Albayrak,  “Yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri almalıyız. Bursa’nın yüzde 60’ının kaçak ve hiçbir mühendislik hizmeti almadığını pek çok kez dile getirdik. Depremin sonuçlarına karşı Akademik Odalar, kamu kurumları, belediyeler ve halkımız birlikte hareket etmelidir. Kentimizdeki binaların depreme dayanıklılıkları test edilmelidir. Riskli bina envanter çalışmalarımız hızlandırılmalı ve olası bir deprem anında can kaybının yüksek olacağı bölgelerimiz tespit edilmelidir. 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu’nun uygulanmasında yaşanan sıkıntılar giderilerek kentsel dönüşüm çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

‘Deprem değil bina öldürür’

Gürsu’da yaşanan 4,4 büyüklüğündeki deprem ve devam eden çok sayıda artçı sarsıntı ile Bursa’nın gündemine yeniden giren deprem gerçeğine işaret eden Albayrak, “Medyada ve sokakta kısa süreli tartışılan bir konu olmaktan çıkmalı, kentimizin ana gündemi olmalıdır. Bursa halkına geçmiş olsun diyor ve ‘Deprem değil bina öldürür’ sözünü hatırlatıyoruz.” ifadelerine yer verdi. (Zeki Aras- İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.