“Bursa, organ bağışında Türkiye’nin gururu oldu”

“Bursa, organ bağışında Türkiye’nin gururu oldu”

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Bursa’da gerçekleştirilen organ bağışı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunarak, Bursa’nın organ bağışında Türkiye’nin gururu olduğunu söyledi.

Organ bağışında her yıl yükselen bir ivme gösteren Bursa, 2014 yılında nüfus başına düşen kadavra donör sayısında yüzde 10,35 seviyesine gelerek Türkiye ortalamasının iki katına çıkarken, 2015’in ilk 8 ayı itibariyle yüzde 9,4 oranına ulaştı.  Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa’da gerçekleştirilen organ bağışı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İyileşmesi mümkün olmayan, son dönem organ yetmezliği gelişen hastaların tedavisinin sadece organ nakli ile mümkün olabileceğini dile getiren Dr. Akan, “Organ yetmezliği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir” dedi.

Bursa’nın bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısında, her yıl yükselen bir grafik çizdiğini belirten Dr. Akan, “2011 yılında yüzde 4,6 ile Antalya, İzmir ve Ankara’nın ardından 4. sırada bulunan bölgemiz, 2012 yılında yapılan çalışmalar ile yüzde  8,8’e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir. 2013 yılında da milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı yüzde 9’a yükselerek Antalya’nın ardından 2. sırada yer almıştır. Bölgemiz geçtiğimiz yıl ise, kadavradan organ bağışında yeniden birinci sıraya yükselmiş ve yüzde 10,35 oranı ile bugüne kadarki Türkiye’de ulaşılan en yüksek orana çıkmıştır. Bu yıl da ilk 8 ayı itibariyle yüzde 9,4 oranına ulaştık ve yılsonunda da yüzde 15 civarında bir oranı hedefliyoruz. ” şeklinde konuştu.

Bursa’da Bin 271 Hasta Nakil Bekliyor

Bursa’da halen bin 271 hastanın nakil için beklediğinin altını çizen Dr. Özcan Akan, “Bu hastalarımızdan bin 95’i böbrek, 141’i karaciğer, 33’ü kornea ve 2’si kalp nakli olabilmek için bekleme listelerinde kayıtlıdır. Bölgemizde bulunan nakil merkezlerine kayıtlı hastalarımız, 2009 yılına göre bugün 6 kat daha fazla organ nakli olma şansına sahiptir. Yine 2014 yılında bölgemizde bulunan hastalarımızın Türkiye geneline göre iki kat daha fazla organ nakli olma şansı vardır.” diye konuştu.

3 Yılda 916 Hasta Yaşama Tutundu

2011-2014 yılları arasında Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı nakil merkezlerinde toplam 976 hastaya organ nakli gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Dr. Akan, “Merkezlerimizde 209 karaciğer, 541 böbrek ve 226 kornea nakli yapılarak, hastalarımız için yeniden yaşama umudu olundu. Özellikle 2012 yılında faaliyete başlayan Kornea Bankası’nın başarılı çalışmaları ile ülkemizde kornea bekleyen birçok hastaya umut olunurken, bölgemizdeki kornea bekleyen hasta sayısı yok denecek kadar aza inmiştir. Yeni gelen her hastaya en fazla bir ay içerisinde kornea nakli yapılarak sağlıklarına kavuşmalarına vesile olunmaktadır” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler