Bursa’da ipekböcekçiliği için çalışmalar başladı

Bursa’da ipekböcekçiliği için çalışmalar başladı

Türkiye’de kozadan yerli ipeğin sadece Bursa’da üretildiğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ipek böcekçiliği için bir dizi çalışmanın içerisinde olduklarını söyledi.

Bursa Büyükşehir Başkanı Recep Altepe, Muradiye’deki eski ipek fabrikasında incelemelerde bulundu.

 

Bursa’nın önemli markalarından birinin ipek olduğunu ifade eden Recep Altepe, “Dünyanın en yumuşak ve özellikli ipeğinin, asırlardır Bursa’da üretiliyor.Bu nedenle Bursa kumaşlarından vergi alınmıyor. İpeği tekrar eski şa’şaalı günlerine döndürmek için bir dizi çalışma başlattık. İpek de şeftali, deveci armudu ve incirde olduğu gibi Bursa’ya has bir özellik taşıyor ve kentin marka değerinin oluşmasında büyük payı var. İpekböcekçiliğinin mutlak surette canlandırılacak.”dedi.

 

“Hammadde için dut ağaçları dikeceğiz”

Çalışmalara şehrin ipekböcekçiliğiyle uğraşan eski ailelerini örgütlemekle başladıklarını belirten Başkan Altepe, “Bursa’da özellikle Muradiye, Hamzabey, Demirkapı, Mollaarap gibi bölgelerde eski üretim tesislerimiz var. Asırlarca bu işle meşgul olmuş, birikimli ailelerimiz mevcut. Onlarla birlikte koordineli çalışarak, BUSMEK kurslarımızla birlikte adımlar attık. İlk olarak belirli bölgelere, hammadde için dut ağaçları dikeceğiz” dedi.

 

Bursa’nın doğal ipek üretiminde halen dünyanın en önemli kenti konumunda bulunduğunu dile getiren Muradiye’deki eski ipek fabrikasının sahibi Mehmet Ünal, “Dünyada bu şekilde sadece 2 yer var. Bir tanesi Bursa, diğeri Özbekistan’ın Fergana şehri. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethedene kadar domatesin ne olduğunu bilmiyordu. Fakat o dönemde sarayda ipek kumaşları kullanılıyordu. O kadar eskiyiz yani. 15 asırdan beri var olan bir kültür. Başkan Altepe sayesinde, bu kültürü canlandırıyoruz. Kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.