Bursa’daki çirkin heykele tepkiler dinmiyor

Bursa’daki çirkin heykele tepkiler dinmiyor

Bursa’da 2011 yılında Vietnamlı Van Hoang Huynh tarafından yapılarak Bursa’ya hediye edilen Hz. Adem ile Hz. Havva figürlü heykele tepkiler dinmiyor

Bursa’da yapıldığı günden bugüne sürekli halkın tepkisini çeken Hz. Adem ile Hz. Havva figürlü heykele tepkiler giderek artıyor.

Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesinde çirkin heykele kimliği belirsiz kişiler tarafından bir tepki daha gösterildi. 2011 yılında düzenlenen Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu'nda Vietnamlı Van Hoang Huynh tarafından yapılan ve Konak Kültürevi önünde sergilenen “Özgür olmak” isimli sözde Hz. Adem ve Hz. Havva’yı sembolize eden  heykele kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi.

Geçtiğimiz aylarda Nilüfer Üçevler Kütüphanesi’nin bahçesinde bulunan heykelin önüne bir tabela çakılarak tepki gösterilmişti. Ukraynalı heykeltıraşın ismi ile Adem Havva yazılı tabelayı gören mahalle halkı, heykelin kaldırılması için harekete geçmiş ancak mahallenin bu isteğine belediyeden olumlu cevap gelmemişti. Bunun üzerine mahallede heykel tartışması başladı.

AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Celil Çolak ile birlikte heykel önünde toplanan bir grup, heykelin bir an önce kaldırılmasını talep etmişti. Çolak, "Bizleri manevi açıdan yaralayan böyle bir heykel belki Ukrayna’da tepki görmez, ama Türkiye’de fazlasıyla görür. Bunu düşünmeyen bir belediye başkanına da açıkçası söyleyecek söz bulamıyorum. Heykel parktan kaldırılana kadar protestolarımız devam edecek." demişti.

Nilüfer’de Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu'nda yapılan heykellere üç ay içinde iki kez saldırı düzenlendi. Heykel, geçtiğimiz Nisan ayında halkın hedefi olmuştu.

Bu saldırıdan kısa süre sonra yine aynı yıl hedef alındı. Konak Kültürevi önünde sergilenen heykele siyah boya ile saldırı düzenlenerek tepki gösterildi.

Çeşitli STK’lar, mahalle halkı ve siyasi partiler tarafından da sürekli eleştirilen ve tepki gösterilen heykelin bunca tepkiye rağmen kaldırılmaması, heykelin ‘farklı amaçlar için mi korunuyor? Sorusunu  akıllara getird.

Belediye başkanı ahlaksız heykele sahip çıktı

Öte yandan CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de halkın çirkin heykele saldırısına tepki göstererek sahiplendi.

Bozbey,  “Bu yapılan sanata, kültüre saldırıdır. Bu eseri yapan sanatçıya saygı duymak gerekir. Ben bu saldırıyı düzenleyen kişi veya kişileri kınıyorum. Heykellere düzenlenen saldırıları kınıyorum. İnanıyorum ki Nilüferliler  heykellerini, sanat eserlerini koruyacaklardır.” dedi. (Zeki Aras –İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.