Bursa’daki hava kirliliği Meclise taşındı

Bursa’daki hava kirliliği Meclise taşındı

Son yapılan ölçümler doğrultusunda, Bursa’daki hava kirliliği oranının, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük sınırın 17 katına kadar çıkarak, insan sağlığını tehdit ederek boyuta ulaşması meclise taşındı.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre, son zamanlarda Türkiye'nin farklı yerlerinden alınan ölçümler de, hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı göze çarparken, bu kirlilikten Bursa’nın da nasibini alması üzerine, CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli konuyu meclise taşıdı.

Kaleli, 22-24 Aralık tarihlerinde yapılan ölçümlere göre, Bursa’da hava kirliliği oranının, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği günlük sınırların 17 katına kadar çıkarak, insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşması üzerine, konuyu gündeme taşıdı.

Geçen sene yapılan ölçümlerde de, de kirliliğe bağlı olarak hava içindeki partiküler madde açısından Bursa’nın, İstanbul ve Dilovası’ndan sonra 3. sırada yer aldığına dikkat çeken Sena Kaleli, Bursa’daki hava kirliliğinin nedenlerinin ve çözümlerinin açıklanması istemiyle, Meclis’e soru önergesi sundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, Sena Kaleli’nin TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, şu ifadeler yer aldı:

“Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre; Türkiye'nin neredeyse tamamı zehir solumaktadır. Son zamanlarda Türkiye'nin farklı yerlerinden alınan ölçümler de, hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını göstermektedir. Bu doğrultuda 22 -24 Aralık tarihlerinde yapılan ölçümlere göre Bursa da hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük sınırların 17 katına kadar çıkmış ve insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Doğayı hiçe sayan ve çevreyi gözetmeyen sanayileşmenin yanı sıra göçten kaynaklanan çarpık kentleşme sonucu oluşan hava kirliliği, Bursa’nın kaderi olmuştur. Nitekim geçen sene yapılan ölçümlerde de kirliliğe bağlı olarak hava içindeki partiküler madde açısından Bursa, İstanbul ve Dilovası’ndan sonra 3. sırada çıkmıştır. Bu bağlamda; Bursa’da hava kirliliğinin tespiti doğrultusunda düzenli ve yeterli ölçümler yapılmakta mıdır? Ölçümlerin sonuçları kamuoyuyla paylaşılmakta mıdır? Son 10 yılın denetim raporlarına göre Bursa’da hava kirliliği değerlerinin yıllara göre değişimi nasıldır? Bursa’da hava kirliliği oranlarına göre ilçeler nasıl sıralanmaktadır? Bu kirliliğin insan sağlığına yönelik etkilerini azaltmak konusunda hangi önlemler alınmaktadır?” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.