Bursa’daki yapıların büyük bir bölümü risk altında

Bursa’daki yapıların büyük bir bölümü risk altında

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, Bursa’daki yapı stokunun yüzde 60’ının kaçak ve ruhsata aykırı olduğuna dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm kapsamında düşüncelerini aktaran İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, Bursa’daki yapı stokunun büyük bir bölümünün de risk altında olduğuna dikkat çekti.

Kentsel dönüşümün devlet katkısı olmadan yapılamayacağını ifade eden Akyıldız, vatandaşa da önemli görevler düştüğünü kaydederek, dönüşümde can ve mal güvenliğinin ön planda olması gerektiğini vurguladı.

Bursa’da yapı stokunun yüzde 58’inin 20 yaş ve üzeri olduğunu belirten Akyıldız, yüzde 60’ının da kaçak veya ruhsata aykırı olduğunun altını çizdi. 

“2014 yılında 130 bin birimin risk tespiti yapıldı”

Akyıldız, 2014 yılında 79 bin kentsel dönüşüm başvurusu yapıldığını ifade ederek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre kentsel dönüşüm alanında yaklaşık 130 bin birimin risk tespiti yapılarak yaklaşık 12 bin 500’ü yıkıldı. Yasa kapsamında idarelere toplam 40 proje için 110 milyon lira kaynak aktarıldı. Bir milyon 100 bin kişiyi barındıran 152 riskli alan Resmi Gazetede yayımlandı. Aslında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa, kentin güzelleştirilmesi, sağlıklılaştırılması değil can ve mal güvenliğini tehlikeye atan yapıların dönüştürülmesini öngörüyor. Kent ile ilgili bir envanter çalışması yapılıp en riskli bölgeden başlanmalı. Riskli bölge, kırsalda veya kent merkezi de olabilir. Riskli yapı tespitinin ardından dönüşümde, yenilenme veya tamamen tasfiye sağlanmalı” diye konuştu.

“Yapı riskli çıktığında geri dönüşü yok”

Belediyelerin, riskli alan tespitinin ardından kentsel dönüşümde altyapı ve sosyal donatı alanlarını hazırlayan, denetimi sağlayan kurum olması gerektiğini vurgulayan Akyıldız, bireysel risk tespiti yaptırmak isteyen vatandaşları da şöyle uyardı: “Yapınız riskli çıktığında geri dönüşü yok. Riskli yapı tespitinden sonra süreç başlıyor ve 60 gün içinde binanın yıkılması gerekiyor. İtiraz durumunda oluşturulacak komisyonla bilirkişi heyeti tarafından binanın riskli olup olmadığı değerlendiriliyor.”İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.