Bursa’nın kanser kayıt çalışmaları tüm dünyaya duyurulacak

Bursa’nın kanser kayıt çalışmaları tüm dünyaya duyurulacak

Bursa Kanser Kayıt Merkezi’nin çalışmalarının, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın ‘5 Kıtada Kanser’ kitabında yer alması için çalışmalarda sona gelindi.

Bursa Kanser Kayıt Merkezi’nin çalışmalarının, dünyanın en saygın kanser istatistik kurumlarından Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın ‘5 Kıtada Kanser’ kitabında yer alması için çalışmalarda sona gelindi.

Bursa’da gerçekleştirilen kanser kayıt çalışmalarının, 5 yılda bir yayınlanan ve kanserle ilgili politikalar oluşturulurken önemli referans olarak gösterilen CI5’in (Cancer Incidence in Five Continents) 5 Kıtada Kanser kitabında yayınlanarak tescilleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, “Faaliyetlerimizin tüm dünyada kabul gören bir projede yer alması, Bursa’nın gücün ve yürütülen kanser çalışmalarının tüm dünyaya duyurulması açısından önemli bir gelişmedir” dedi.

Bursa Kanser Kayıt Merkezi’nin 2000 yılında çalışmalarına başladığını dile getiren Dr. Akan, “Bursa Kanser Kayıt Merkezi, ülkemizde aktif sistemle kanser kayıtçılığını sürdüren, referans tarihi en eski olan üçüncü ildir. Kanser Kayıt Merkezi verilerinde 2008-2012 tanı tarihli vakaların çalışmaları tamamlanmıştır. Bursa Kanser Kayıt Merkezi’nin dünyanın en saygın kanser istatistik kurumlarından Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın 5 yılda bir yayınladığı ve kanser politikalarını oluştururken referans kabul edilen 5 Kıtada Kanser kitabında verileri yayınlanacak 5. il olma hedefine ulaşmada sona yaklaşıldı” ifadelerine yer verdi.

Bursa’da 2015 yılının ilk altı ayında, 27 binden fazla kanser taraması gerçekleştirildiğinin bilgisini veren  Akan, “2015’in ilk 6 ayında 40-69 yaş arası 7 bin 492 kadına meme kanseri taraması yapıldı ve bu taramalar sonucunda 16 vatandaşımızda meme kanseri tespit edildi. Aynı şekilde 30-65 yaş arası 7 bin 993 kadına rahim ağzı kanseri taraması yapılırken, 3 rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu. 50-70 yaş arası 11 bin 563 kadın ve erkek kolon kanseri taramasından geçirilirken 2 kolon kanseri tespiti edildi” ifadelerini kullandı.   (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.