Çad'dan Türkiye'ye "insanlık" çağrısı

Çad'dan Türkiye'ye "insanlık" çağrısı

Son iki hafta içerisinde 100 Bin'e yakın mülteci Sudan'dan Çad'a geçti. Kızgın çöllerde bekleyen mülteciler çok zor şartlar altındalar. Ölümler başladı. 40 civarında çocuğun öldüğü mülteciler kuru ekmeğe muhtaçlar. Eğer 3 hafta içerisinde yardım ulaştırıl

HABER MERKEZİ - Afrika'nın merkezinde yer alan Çad'dan yükselen feryatlar Türkiye'ye ulaştı. Sudan, Kamerun ve Libya'dan kaçan mültecilerin sığındığı Çad, son 2 hafta içerisinde 100 Bin'i aşkın mülteciye kapılarını açtı. Kızgın çöllerde bekleyen mülteciler çok zor şartlar altındalar. Ölümler başladı. 40 civarında çocuğun öldüğü mülteciler kuru ekmeğe muhtaçlar. Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas da Türkiyeli yardım kuruluşlarına ve hayırseverlere çağrı yaptı.

 

Kadın ve çocuklar savaştan kaçıyor
Bölgede yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi veren Büyükelçi Kavas; "2003 yılında Sudan'ın batısındaki Darfur'da başlayan iç çatışmalar neticesinde 300.000 Darfurlu Çad'ın doğusundaki Vafi-Fira, Veday ve Sila bölgelerindeki kamplara göçmüşlerdi. 2013 yılı başında da Sudan, Ortaafrika ve Çad ortak sınırına yakın ve Sudan tarafında kalan Um Dukhum şehri çevresindeki altın madenlerinin paylaşımı konusunda Misseriya ve Salamat kabileleri arasındaki şiddetli çatışmalar çıktı. Bu kabileler birbirlerinin köylerini yakıp yağmalamaya başlayınca öncelikle kadın ve çocuklar 60 kilometrelik mesafeyi yürüyerek Çad tarafına geçtiler ve Dar Sila bölgesindeki Tisse şehrine yakın bölgeye ulaştılar" diye konuştu.

 

3 Hafta içinde yardım gitmezse felaket gelecek
Çad'ın son iki ayda gelen ve sayıları toplam 75.000'i geçen mültecilere kendi imkanları ile sahip çıkamayacağını söyleyen Türkiye'nin Büyükelçisi Prof. Kavas; "Üç göç dalgası içerisinde şu anda en zor şartlarda olanlar son iki ay içinde Darfur'dan gelenlerdir. Bunlara bu Mayıs ayının ikinci haftası sonuna kadar gerekli her türlü insani yardım ulaştırılamayacak olursa belli su birikintileri arasındaki adacıklarda mahsur kaldıklarında kendilerine bir daha yardım göndermek mümkün olmayacaktır" şeklinde konuştu.

 

Büyük facia olabilir
Eğer erken davranılmazsa büyük felaketlerin olabileceğini ifade eden Kavas, şöyle devam etti; "Tissi'deki yeni açılan kamplara kullanılabilen kara yolundan sonra sekiz saatlik zorlu bir yolculukla ve 50 civarında su birikintisi geçilerek ulaşılmaktadır. Üç hafta sonra bu birikintileri araçlarla ve özellikle gıda ve diğer malzeme taşıyan kamyonlarla geçmek imkansız hale gelecektir. Tissi'ye bugün bile sadece küçük uçaklarla personel ve acil ilaç taşınabilmektedir.

Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin elinde gıda ve diğer ihtiyaç malzemeleri stok'u bulunmamaktadır. Kamerun'un liman şehri Duala'daki depolarından kamyonlarla taşınacak malzemelerin kamplara ulaşması yirmi günlük bir yolculuk gerektirmektedir. En kullanışlı ve acil olanı başkent Encemine'den alınacak malzemeler iki günde ve doğudaki Abeşe'den alınacak olanlar ise bir günde taşınabilecektir."

 

Acil ihtiyaçlar
Halen hiçbir barınak bulunmayan Tissi kamplarında on binlece Darfurlunun bulabildikleri ağaçların gölgesinde günlerini geçirmekte olduklarını söyleyen Kavas; "Nehir yatağından su temin edip kullanmaktadırlar. Bir an evvel çadır, sivrisineklere karşı ciminlik, üzerine oturabilecekleri ve yatacakları halıfleks tarzı sergiler, un, makarna, bebekler için süt tozu, şeker, tuz, çay, sabun, suyu mikroptan arındıracak klor, giymek için kıyafet, gece soğuyan iklimde ısınmak için battaniye ve özellikle sıtma dahil bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli ilaçlar temin etmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 

40 Kişi şimdiden öldü
Büyük bir insanlık dramının yaşandığı Çad'ın doğusundaki kamplarda şimdiden beliren kızamık hastalığı yüzünden yedi çocuk vefat etti. Ayrıca diğer hastalıklardan da ölenlerin sayısı 40'ı geçmiş bulunuyor. Bu durumda eğer uluslararası toplum insani yardım faaliyetlerini üç hafta içinde bu insanlara ulaştıramazsa binlerce insanın ölümüne seyirci kalınacağını söyleyen Büyükelçi Kavas; "Türk Sivil Toplum Kuruluşları Somali'de, Myanmar'da, Mali'de ve Suriye'de büyük bir özveri ile mültecilere ve yardıma muhtaç insanlara el uzattı. Artık Çad'da on yıldır yaşanan bu drama da gereken eli uzatmanın vakti geldi ve bir an evvel harekete geçilmesi gerekmektedir" dedi.

 

İslam STK'lar ellerinden geleni yapıyor
Türkiye'nin İslami sivil toplum kuruluşları dünyanın birçok bölgesinde açlık ve susuzlukla mücadele eden insanlara yardımlarını ulaştırıyor. Çad'da yaşananlar için yardım ekibini bölgeye göndereceğini söyleyen Cansuyu Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü; "Hayırsever vatandaşlarımızdan bu defa Çad'daki kardeşlerine yardımlarını esirgememelerini rica ediyoruz" diye konuştu.  (Muhammed Can / İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum