Çağın devasa sorunlarını Kur’an’ın çağlar üstü mesajıyla çözebiliriz

Çağın devasa sorunlarını Kur’an’ın çağlar üstü mesajıyla çözebiliriz

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Hafızlık Yarışması Türkiye Finali’ Amasya’da gerçekleştirildi.

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Amasya Fatih Sultan Mehmet Camiinde düzenlenen final programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı.

Türkiye geneli Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an kursları arasında düzenlenen hafızlık yarışması final programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kur’an yarışmasının kaybedeninin olamayacağını belirterek, “Önemli bir gayretin neticesinde bu başarıyı kazanan yavrularımızın hepsi kazanmıştır. Kur’an-ı Kerim’i okuma, ezberleme, anlama, yaşama çabasının ve yarışmasının kaybedeni yoktur. O’nu en içten okuyan, en iyi yaşayan, ilkelerine en sıkı sarılan en bahtiyar olan kimse olacaktır.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı görevini aldıktan sonra ilk programında hafız öğrencilerle bir araya gelmek istediğini ifade eden Başkan Erbaş, şehzadeler şehri Amasya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Müslümanın Kuran’a karşı beş vazifesini anlattığı konuşmasında şunları söyledi:

"İnsanlığın ufkunu aydınlatan Kur’an-ı Kerim’in ezberlenmesi gayreti ve heyecanı bizi bu güzel şehzadeler şehrinde buluşturdu. Kur'an’ın tilavetiyle huzuru yaşadık. Sadece tarihe kısa bir yolculuk yapmak bile O kitabın insanlık için taşıdığı değeri anlamamıza yetecektir. Miladın 6. asrında, ahlaki erdemlerden uzaklaşan, güçlünün zayıfı ezdiği, merhametin kaybolduğu bir 'cahiliye' toplumunun varlığını hepimiz biliyoruz. Allah’ın o toplumun içinden bir elçi seçerek, O elçiye son kitabı göndermesiyle dünyanın en güzel toplumunun inşa edildiğini de biliyoruz. Böylece tarihin en büyük inkılabı miladın 6. asrında Arap yarımadasında yaşanmıştır. 23 yıl gibi kısa bir zamanda cahiliye toplumundan büyük bir devlet, hukuk, medeniyet inşa eden bir dönüşüm yaşanmıştır. O toplumu değiştiren en temel unsur, Kur’an’ı Kerim ve onu tebliğ eden Peygamber’dir."

“Allah, nice toplulukları Kur’an ile yüceltmiştir”

Erbaş, "Kur’an, insanı ve inanan toplulukları yücelten bir kitaptır. Allah nice kavimleri, nice milletleri bu kitapla yüceltmiştir. O kitabı dikkate almayan, O’nun hayat veren ilkelerine tavır alan topluluklar da nice talihsizliklere düçar olmuşlardır. Tarihten günümüze kadar mü’minler, kerim kitabımızı anlama ve onu hayat rehberi edinme gayretiyle bütün insanlık adına nice güzel hizmetler yapmışlardır."

Kur’an-ı Kerim'in kalbi ve aklı imar eden bir kitap oluğunu söyleyen Erbaş, "Bugün de devasa sorunlarla boğuşan dünyamızın hangi meselesini çözmek istersek, mutlaka Kur’an’ın mesajlarını gündeme almak zorundayız. Çünkü Kur’an bir hidayet rehberidir ve en doğru yola iletir. Kur’an bize kendimizi, hayatı, evreni, gayeyi tanıtan bir kitaptır. Kur’an kalbi, aklı imar eden bir kitaptır. Kur’an yeryüzünü güzelleştirecek, huzuru yaşatacak ilkeleri ihtiva eden bir kitaptır."

“Kur’an’a karşı 5 büyük sorumluluğumuz var”

Erbaş, "Hepimizin Kur’an’a karşı 5 büyük sorumluluğumuz var. Eğer biz bu sorumluluklarımızı hakkıyla ifa edersek; Kur’an bize dünyada izzet, itibar ve kudret kazandıracak, ahirette bizi bahtiyar olanlardan kılacaktır." diye devam etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş konuşmasına şöyle devam etti: "Her mü’min kitabını en güzel şekilde okuyabilmelidir. Bunun gayretini taşımalıdır. Hamdolsun ülkemizde Kur’an-ı Kerim’i okuma azmi ve heyecanı her gün artmaktadır. Kur’an kurslarımıza gösterilen ilgiden biz bunu biliyoruz. Bundan dolayı halkımıza ve bu alanda çalışan personelimize teşekkür ediyorum ve gayretlerinin bereketli, başarılarının daim olmasını diliyorum.

Kur’an hayatı anlamlandıran, gayeyi, varoluşu izah eden bir kitaptır. 'Oku' emriyle başlayan, bilgiyi, bilenleri üstün ilan eden, her daim tefekküre, akletmeye, vurgu yapan bir kitaptır. O’nu anlamak kadar önemli bir husus O’nu doğru anlamaktır.

Kur’an bir hayat kitabıdır. Yaşamak için gelmiştir. Hayat rehberidir. O’na bir edebiyat kitabı gibi davranamayız. Onunla hayatımızı, davranışlarımızı, düşüncelerimizi güzelleştirmeliyiz. Yaşadığımız çağın devasa sorunlarını Kur’an’ın çağlar üstü mesajı ve esenlik ilkeleriyle çözebiliriz. Bugünün, bunalımlar yaşayan, türlü sorunlarla kuşatılmış dünyasına Kur’an’ın hayat veren ilkelerini taşımak bizim için bir sorumluluktur. Kulluk görevidir. Özellikle hafızlarımız bunun farkında olmalıdır."

Konuşmasının sonunda dereceye giren hafızları tebrik eden Erbaş, “Bu Kur’an ziyafeti sürecinin nihayetinde dereceye giren kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Hafızlık büyük bir nimettir. Her nimetin şükrü kendi cinsinden eda edilir. Hafızlığın şükrü, onu unutmamak, yaşamak ve hayatı onunla güzelleştirmektir.” diye konuştu.

Türkiye geneli Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an kurslarından başarılı olmuş 4 bin 677 hafız arasından seçilen bölge birincilerinin yarıştığı final programında birinciliği, Manisa Akhisar Hilaliye Kur’an Kursundan İbrahim Onarıcı alırken, ikinciliği, Trabzon Arsin Yeşilyalı Kur’an Kursundan Muhammed Esed Can, üçüncülüğü ise İstanbul Bayrampaşa Kocatepe Kur’an Kursundan Muhammed Emin Falay aldı.

Programa Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın yanı sıra Amasya Valisi Osman Varol, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Garnizon Komutanı Zafer Uğur, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orba, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, İl Müftüsü Abdülkadir Keşvelioğlu ve çok sayıda Amasyalı katıldı.

İLKHA























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler