Camilerin elektriğinin kesilmesi halkımızı incitmiştir

Camilerin elektriğinin kesilmesi halkımızı incitmiştir

​Şırnak’ın Cizre ilçesinde, onlarca caminin elektriği, borç bahanesiyle Dicle EDAŞ tarafından kesilmesine tepki gösteren HÜDA PAR Cizre İlçe Başkan Yardımcısı Veysi Durgun, durumun hem kendilerini hem de halkı incittiğini söyledi.

Şırnak’ın Cizre ilçe merkezi ve bağlı kimi köylerde bulunan 20’yi aşkın caminin elektriği, Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ) tarafından "ödenmeyen borçlar" bahanesiyle geçtiğimiz hafta kesildi.

Yaklaşık bir haftadır elektriği olmayan camilerde, cami cemaati sabah, akşam ve yatsı namazlarını karanlıkta kılmak zorunda kalıyordu. Soruna müdahale edilerek daha fazla büyümeden şimdilik giderildi.

Camilerin elektriğinin kesilmesine tepki gösteren HÜDA PAR Cizre İlçe Başkan Yardımcısı Veysi Durgun, halkı Müslüman olan bir ülkede, camilerin bu durumlara maruz kalmasının utanç verici olduğunu belirtti. 

Durgun, "İlçede yaklaşık 25 caminin elektriği borç nedeniyle kesildi. Nüfusunun neredeyse tamamı Müslüman olduğu bir ülkede, özel bir şirketin sorgusuz sualsiz elektriği kesmesi Müslümanların gönlünde yara açmıştır. Mescid-i Nebevinin birer şubesi hükmünde olan ve inancımızda kutsal bir ibadethane olan camilerimizin bu şekilde elektriğinin kesilmesi kabul edilir bir şey değildir." dedi.

Birçok kurumun milyonları bulan borçları olmasına rağmen bu kadar kurum içinden camilerin elektriğinin kesilmesi Müslümanları incittiğini aktaran Durgun, şunları söyledi:

"Bilendiği üzere Diyanet bütçesinden sadece camilerin aydınlatılması gideri karşılanıyor. Bu cüzi rakam da kullanılan elektriğin ancak 10’da birini karşılıyor. Hal böyle olunca borçlarından dolayı elektrikler kesiliyor. Bu hem Diyanetin hem de devletin ve şu anda iktidarda olanların büyük bir ayıbıdır. Aynı zamanda elektrik şirketinin de bir ayıbıdır. Şayet bu şirket bir Fransız şirketi olsaydı anlaşılır bir tavır olurdu. Lakin Müslümanların bir şirketi olması bu durumu anlaşılır olmaktan çıkarmaktadır. Bakın ara ara haberlerde görüyoruz; ‘falan kurum ile elektrik şirketi karşı karşıya geldi.’ Lakin oturup konuşup anlaşarak işi hallediyorlar.  Kesintiye de gerek kalmıyordu. Bu yol camiler konusunda da izlenilebilir. Aynı şekilde şu anda bile birçok kurumun milyonları bulan borçları var. Bu kadar kurum içinden camilerin elektriğinin kesilmesi Müslümanları incitmiştir."

"Bu utanç verici durumun baş sorumlusu devlet yetkilileridir." diyen Durgun, "Çünkü devletin elinde hem çözüm imkânı hem de yetkisi vardır. Devlet, diğer kurumlarının ısınma, soğutma ve diğer elektrik giderlerini nasıl karşılıyorsa camilerin de elektrik giderini karşılaması lazımdır. Bizler şu ana kadar bir kurumun elektriğinin kesildiğini görmedik. Unutmasınlar ki, camiler devletin diğer kurumları gibi değildir. Bu camiler, Allah’ın evleri ve halkın ibadetgâhıdırlar. Bir daha böyle bir hadisenin yaşanmamasını umut ediyoruz." dedi.

Durgun, "Tabi şimdilik Cizre Müftülüğümüzün girişimleriyle bu yaraya bir pansuman yapıldı. Sorun geçici olarak şimdilik giderildi, lakin bu çözüm kalıcı değil. Bu tür olayların yaşanmaması için kalıcı çözümlerin getirilmesi gerekir. Bu olmazsa, bugün Cizre’de yaşanan durum diğer şehirlerimizde bulunan camilere de yansıyacak. Bu yüzden bir an önce kalıcı bir çözüm bulunması çağrısını yapıyoruz." diye belirtti.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler