Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi büyük bir ilgi görüyor video foto

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi büyük bir ilgi görüyor video foto

Çanakkale Gelibolu Yarımadası'nda bulunan ve Çanakkale Savaşları'nın anlatıldığı Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi büyük bir ilgi görüyor.

Gelibolu Yarımadası Kabatepe bölgesinde Tarihi Milli Parkı’nda inşa edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılanıyor.

2012 yılında açılan merkez günlük olarak Çanakkale dışından gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Ziyaretçilerin ilgisini ise en çok tanıtım merkezinde yer alan Çanakkale destanın anlatıldığı 11 canlandırma odası çekiyor.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde yer alan 11 canlandırma odasını ziyaretçiler seanslar şeklinde izleyebiliyor. Merkeze gruplar halinde gelen ziyaretçiler, 30’arlı gruplar şeklinde her bir ayrı odada 5 dakika süren savaşın anlatıldığı canlandırma filmlerini izleme fırsatı buluyor.

11 odanın ikisinde üç boyutlu gösterim yapılırken, geriye kalan 8 bölümde ise 'Harbe Giriş' adlı birinci salonda, Osmanlı Devleti'nin savaşa giriş nedenleri anlatılıyor. 'Nusrat Mayın Gemisi' adlı ikinci salonda, deniz savaşlarında geminin boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştirmesine yer veriliyor. 'itilaf Devletlerinin Muharebe Planları' adlı üçüncü salonda ise, İngiliz Ocean gemisinin Türk tabyalarına top atışları üç boyutlu olarak izlenirken, top atışlarının oluşturduğu sarsıntı ziyaretçilere mekanik sistemle birebir yaşatılıyor.

Çanakkale Savaşlarının anlatıldığı 11 odada ziyaretçiler, 2 salonda özel gözlükler vasıtasıyla 3 boyutlu olarak gösterimi izlerken, kendilerini adeta savaşın içindeymiş gibi hissediyor.

Merkezde özellikle 8’inci odada bulunan 'Gök kubbeden Gelibolu' salonunda ziyaretçiler, bu seansı koltukta oturup dinleme fırsatı bulurken, tavana 7 projektör ile yansıtılan savaş sahnelerini izliyor. 'Çanakkale Geçilmez' salonunda, üç projeksiyonla İngiliz ve Anzak birliklerinin geri çekilişi anlatılıyor. 'Hatıralar' salonunda, Türkiye askerlerinin hatıraları ziyaretçilere aktarılıyor. '1915'ten Günümüze' adlı son salonda ise Türkiye'nin eğitim, sağlık sanayi, ticaret, tarım, ulaşım, enerji, askeri ve siyasi ilerleme ile gelişmeleri çeşitli görsellerle anlatılıyor.

Toplam 55 dakika süren seans ile ziyaretçiler, gezilerini tamamlamış oluyor. Özellikle yaz aylarında daha çok ziyaretçinin ağırlandığı merkeze, yabancı turistler de büyük bir ilgi gösteriyor.

Ayrıca merkezin diğer 2 katında ise Çanakkale Savaşlarından kalan savaş malzemeleri bulunuyor.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Gelibolu Yarımadası'ndaki Kabatepe mevkisinde 1915'te yaşanan Çanakkale Savaşları'nın ziyaretçilere çeşitli simülasyon ve sunum teknikleriyle anlatılması maksadıyla tesis edilen merkez, 8 bin 616 metrekarelik kullanım alanıyla, 3 tam ve 1 asma kattan meydana geliyor. 2 katı toprak altında, zemin ve asma katları toprak üzerinde yer alan merkezin içinde simülasyon odaları, 1 adet konferans salonu, sabit koleksiyon müzesi, kafeterya ve idari birimler yer alıyor.

Merkezdeki 11 adet simülasyon odasının isimleri şöyle:  “1. Osmanlı Savaşa Giriyor, 2. Nusret Mayın Gemisi, 3. İtilaf Güçlerinin Deniz Savaşı Planları, 4. Mecidiye Tabyası ve Seyyit Onbaşı, 5. Kara Savaşı Hazırlıkları, 6. Savaşın Gidişatının Dönüm Noktası, 7. Siper Savaşları, 8. Gök Kubbeden Çanakkale Savaşı, 9. Çanakkale Geçilmez, 10. 1915'ten Günümüze, 11. Hatıralar Odası.”

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.