Çanakkale zaferinin 'Kürt ortakları'

Çanakkale zaferinin 'Kürt ortakları'

Çanakkale zaferinin yıldönümü yaklaştığında dillendirilen resmi ve entelektüel retoriğin 'boğaz harbi' gerçeği ile ne kadar örtüştüğü sorusu hep gölgede kalır.

Çanakkale zaferinin yıldönümü yaklaştığında dillendirilen resmi ve entelektüel retoriğin 'boğaz harbi' gerçeği ile ne kadar örtüştüğü sorusu hep gölgede kalır. Bu resmi Çanakkale zaferi tarihi kurgusu ve söylemi, bir imparatorluktan, hatta hilafetten nasıl ulus-devlet ideolojisi üretilebildiğinin ilginç ve eşine az rastlanır örneğidir. Ulus-devletin ideolojik aygıtı olarak Çanakkale olayını ele alış, sunuş ve bazı gerçekleri de yok sayma biçimine, dönemsel olarak nelerin öne çıkarılıp nelerin geri plana itildiğine göz atmak, söylem analizi yapmak ilginç sonuçlar sunabilir.

Çanakkale zaferinde kimin daha çok kahramanlık gösterdiği polemiği üzerinden, adeta ulusal kurtuluş mücadelesi çıkartarak, imparatorluğun külleri üzerinden ulus-devletin temellerinin atıldığını ima etmek bugüne kadar sürdürülen resmi söylemin ana fikrini oluşturdu. Buna göre Türk milleti, Mustafa Kemal'in kahramanlık ve fedakarlıkları sayesinde, dönemin süper güçlerini dize getirmiş, yüz binlerce şehit vererek ulus-devletin temellerini atmıştır. Bir tür anakronizm içeren bu ideolojik tarih söylemi son zamanlarda muhafazakar cemaat ve çevrelerce takviye edilerek bir tür milli birlik ve beraberlik gösterisine dönüştürüldü.

Resmi tarihin Çanakkale söyleminde, Çanakkale savaşını veren ordunun bir Osmanlı ordusu, subaylarının da Osmanlı ve hatta komuta kademesinin Alman subaylarının olduğu görmezden gelinir. Sonuçta Kudüs müftüsü Hüseyin el-Emini gibi Filistin'den, Bosna'dan gelen gönüllülere ve Anadolu'nun her köşesinden toplananlarla elde kalan beşeri enerjinin buraya akıtıldığı bir savaştan söz ediyoruz. Çanakkale savaşının neredeyse sadece Mustafa Kemal'in başarısına sıkıştırılmış kahramanlık söylemi, dönemin siyasal şartlarını yok sayarak yeni rejimi meşrulaştırıcı tarihsel arkaplan sunma çabasının ideolojik yorumundan ibarettir.

Son dönemde, siyasal gelişmelere uygun olarak Çanakkale zaferine yaklaşımda iki önemli unsur öne çıkmaya başladı. Resmi tarihin mümkün olduğunca dini vurguyu yok sayan Çanakkale yorumuna muhafazakâr söylem takviyesi ile aşınan inandırıcılık aşılmaya çalışılarak ve birlik mesajı takviye edilmiştir. Popülerleştirilen Çanakkale destanına,-ulus-devletin bir tür muhafazakâr yorumuna temel teşkil edecek şekilde- milli, manevi unsurlar ekleme çabası şeklinde ortaya çıktı.

Bir diğer yeni unsur, Türklük üzerinden yapılan Çanakkale okumasına, yine ulus-devlet anlayışı çerçevesinde kalmak kaydıyla, yeni etnik unsurların ilave edilmesi, Çanakkale zaferine 'yeni' ortakların eklenmesi. Bu bağlamda Çanakkale savaşında ölen Vanlılar, Kürtler keşfedilecek, Kürtçe davetiye bastırılacak, milli birlik ve bütünlüğü perçinleyici yeni unsurlara eklenecekti.

yenisafak.com.tr/yazarlar/AkifEmre/canakkale-zaferinin-kurt-ortaklari/36755

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler