Çeçen Direnişinden Hüseyin Gakaev Açıklaması Video

Çeçen Direnişinden Hüseyin Gakaev Açıklaması Video

Rusya, Çeçenistan`da düzenlediği askeri operasyonda ikisi Çeçen lider toplam 12 Çeçen direnişçiyi şehid etti.

ÇEÇENİSTAN - Rus işgali altındaki Çeçenistan'ın Vedeno ilçesi dağlık bölgesinde 23 Ocak Çarşamba günü çıkan şiddetli çatışma hakkında Çeçen Halk Mücahidleri karargâhından açıklama geldi. Mücahidlerin sözcüsü İdris Avdarhanov, Çeçen direniş liderlerinden Hüseyin ve Müslüm Gakaev kardeşlerin şehadetini doğruladı.

 

İdris Avdarhanov, dağlık bölgede çatışmanın 6 gün sürdüğünü ve askeri mühimmatın bitmesiyle zor durumda kalan Hüseyin'in komutasındaki mobil mücahid grubunun düşmanla yakın dövüşe geçtiklerini bildirdi. İdris Avdarhanov yaptığı açıklamada, "Sayıca, mücahidlerden yüz kat fazla olan Rusya'nın en elit askeri birlikleri ve hain Kadirov'un özel birlikleriyle çatışan mücahidler, çatışmalarda 18 işgalciyi öldürmeyi başardılar. Başından ağır yaralanan Muslim Gakaev, 'Eğer buradan çıkmayı başaramazsak benim sağ olarak düşman eline düşmeme izin vermeyin' dediği bildirildi. Muslim Gakaev şehid olurken üstündeki bombaları patlatarak 7 Kadirov askerini öldürdü."

 

İdris Avdarhanov, operasyonun, hainlere teslim olan bir kişinin ihanetiyle başladığını vurguladı. Avdarhanov, "Mücahidlerin karargâhını, karargahtan kaçan İslam Temishev ihbar etti ve karargah Rus askeri birlikler ve Kadirov özel birlikler tarafından çembere alındı. Çatışma 6 gün sürdü. Çatışma sırasında mücahidlerden Hüseyin ve Muslim Gakaev dahil olmak üzere 12 kişi şehid düşerken işgalcilerden 18 kişi öldürüldü 15 kişi de yaralandı. 6 mücahid çemberden kurtulmayı başardı" diye konuştu.

 

Emir Hüseyin Gakaev kimdir?
Şehid düşen Hüseyin ve Muslim Gakaev kardeşleri son yıllarda Şamil Basayev'in şehadetinden sonra Çeçenistan direnişinin en önemli isimlerinden ikisi idi. Hüseyin Gakaev, Kafkasya Emirliği lideri Dokko Umarov'un yerine seçilmişti. Ancak, Hüseyn Gakayev dış müdahaleler sonucunda görevi yeniden Dokka Umarova iade etmişti. Hüseyin Gakaev görevini iade ederken 'Ben siyaset oyuncusu değilim, ben sadece inandığım gibi Allah'ın yolunda mücahid olmayı tercih ederim' demişti.

 

Hüseyn Gakaev, 1970'te Çeçenistan Elistanji köyünde dünyaya geldi. 1994-1996 Çeçen-Rus savaşında Şamil Basayev komutasında cihada katılmıştı. 1999-2000 yıllarında Hüseyn Gakaev'in dört kardeşi şehit olmuştu. Hüseyn Gakaev'in kız kardeşi, Rus yanlısı Kadirov tarafından kaçırılıp aylarca süren işkencelerden sonra şehid edilmişti. Elistanji köyündeki Gakaev'lerin evleri tamamen yakıldı ve akrabalar dahil köyden sürgün edilmişlerdi. Naaşlarının, köy mezarlarına defnedilmesi yasaklanmıştı.

 

Çeçenistan Devlet Başkanı şehid Abdulhalim Sadulaev döneminde Çeçenistan doğu cephe komutanı olarak göreve getirildi. Gakaev kardeşler, Kadiri tarikatına bağlı olarak biliniyordu. Kadirov'u Çeçenistan'daki Kadiri tarikatını hurafelerle bozduğunu ve müridlerini aldatmakla suçluyordu. Hüseyin, Kadirov tarafından 1. sırada yok edilmesi gereken kişi olarak ilan edilmişti. Hüseyin'i ve Muslim'i öldürenlere veya nerede sakladıklarını haber verenlere büyük ödüller vadetmişti.

 

Emir Hüseyin, Cihadi hayatında Mücahidlerin sözcüsü İdris Avdarhanov'un verdiği bilgilere göre, 167 operasyona imza attı. Mücahidler arasında en sevilen komutanı idi. Yeni yetişen gençler Hüseyin Gakaev'in komutasında cihad etmeyi tercih ediyorlardı. En aktif operasyonlar yapan Emir idi. Hüseyin, söylediği bu sözle Çeçenlerin kalbinde hep yaşayacaktır: "Arkadaşlar! Bitmeyecek olan bir yola çıktık, Cihada! Unutmayın! Yorulan varsa, şüphesi olan varsa geri dönsün. Biz savaş oyunu oynamıyoruz. İşin ucunda şehid olmak var! Şehadete aşık olan benimle gelsin!"

Allah tüm mücahidleri altında ırmaklar akan cennetiyle mükafatlandırsın. Seni unutmayacağız yiğit adam!

Hüseyin Gakaev'in katıldığı son çatışma


(Riyad Makaev - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.