Cemaat-i İslamî  lideri Rahman Nizami idam edildi

Cemaat-i İslamî lideri Rahman Nizami idam edildi

Bangladeş'te Cemaat-i İslami'nin lideri Rahman Nizami, laik Hasina hükümeti tarafından idam edildi.

Bangladeş'te 1971 bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami'nin lideri   Rahman Nizaminin idam edildiği bildirildi.

Bangladeş'in başkenti Dakka'daki yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, aile fertlerinin  Nizami ile son kez görüştürüldükleri, ardından   idamın infaz edileceği Dakka'daki Merkez Cezaevi'ne götürüldüğü belirtildi.

Geçtiğimiz hafta  Perşembe günü  Bengladeş’in Yüksek Mahkemesi, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onamıştı. Dört yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, mevcut hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Nizami'nin kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıklamıştı.

Daha önce Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla, Muhammed Kamaruzzaman ve Ali İhsan Mücahid, af  talebinde bulunmamış ve asılarak idam edilmişlerdi.

Verilen son kararla, İçişleri Bakanlığı da yapmış olan Nizami hakkındaki iç hukuk yolları tükenmiş oldu. Nizami’nin, devlet başkanından af talep etme hakkına sahip olduğu ancak önceki liderler gibi af talebinde bulunmaktansa idamı tercih etiği bildirildi.

Cemaat-i İslami'nin gençlik kolunun lideri olduğu ve bağımsızlık savaşı sırasında da Pakistan ordusuna destek verdiği ileri sürülen El-Bedr güçlerinin komutanlığını yapan Nizami, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından Pakistan ordusuyla iş birliği yapmak ve sivillere yönelik eylemlerin de aralarında bulunduğu 16 suçlamayla yargılanmıştı. Mahkeme, 2014'te Nizami'yi ölüme mahkum etmişti. Nizami kararı temyiz etmiş, ancak Yüksek Mahkeme, 6 Ocak'ta kararı onamıştı.

Yüksek Mahkemenin kararını açıklamasının ardından Cemaat-i İslami'nin Başkan Vekili Makbul Ahmed ve Genel Sekreter Vekili Şafikur Rahman, halkı cumartesi günü barışçıl gösteri yapmaya, pazar günü de 24 saatlik genel greve çağırmıştı.

Başbakan Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, şimdiye kadar 19 kişi hakkında idam karar aldı. Bunların büyük bir kısmı, ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.