Cemaat-i İslami liderlerinden Dilaver Hüseyin Saidi'ye idam cezası

Cemaat-i İslami liderlerinden Dilaver Hüseyin Saidi'ye idam cezası

Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi, Cemaat-i İslami liderlerinden birini daha idama mahkum etti

Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi, Cemaat-i İslami liderlerinden Dilaver Hüseyin Saidi'yi idam cezasına mahkum etti.

73 yaşındaki Dilaver Hüseyin Saidi, 1971'deki iç savaş sırasında Pakistan ordusunun işlediği suçlara katıldığı gerekçesiyle idama mahkum edildi.

Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi daha önce de iki Cemaat-i İslami lideri hakkında idam ve ömür boyu hapis cezası vermişti.

Cemaat-i İslami, Dilaver Hüseyin Saidi hakkında karar verileceği için bugün ülke genelinde grev ilan etmişti.

Gulam Azzam dahil 9 Cemaat-i İslami lideri, 2 Bangladeş Milliyetçi Partisi milletvekili ve bir bağımsız milletvekili, 1971'deki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı sırasında, Pakistan ordusu tarafından 3 milyon Bangladeşlinin öldürülmesiyle sonuçlanan katliamda, Pakistan'la işbirliği yapmakla suçlanıyor ve halen Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

Öte yandan, Cemaat-i İslami Partisi avukatı Tac'ul İslam, Cemaat-i İslami Partisi lideri Dilaver Hüseyin Saidi hakkında verilen idam kararını temyize götüreceklerini bildirdi.

Avukat Tac'ul İslam, bugün gerçekleşen mahkemede, Hüseyin'in 16 ayrı suçtan idama mahkum edildiği hatırlatarak, ''İdam kararını temyiz için Bangladeş Yüksek Mahkemesi'ne götüreceğiz'' dedi.

İslam, Saidi'nin yargılandığı Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin verdiği idam kararının 'siyasi' olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:

''Bugün yapılan mahkemede Dilaver Hüseyin Saidi, 16 farklı suçtan idama mahkum edildi. Biz de, mahkeme kararını 30 gün içinde Yüksek Mahkeme'ye temyiz için başvurucağız. Ancak yargı siyasallaştığı için bir üst mahkemeden de umudumuz yok.''

Avukat İslam, Cemaat-i İslami Partisi'nin tüm liderlerinin idamla yargılandığına dikkati çekerek, ''Mahkeme Cemaat-i İslami Partisi'nin liderlerini ve muhalif partisinden de 2 vekili idamla yargılıyor, bu da hükümetin mahkemeyi, muhalefeti ortadan kaldırmak için bir araç olarak kullandığını gösteriyor'' dedi.

İslam, Saidi hakkında idam kararı verilmesinin ardından ülkedeki protestolarda çatışmalar çıktığını ve çatışmalarda 2 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler