Cemaat-i İslami'ye ilk idam cezası verildi

Cemaat-i İslami'ye ilk idam cezası verildi

Bangladeş mahkemesi, Cemaat-i İslami'nin kurucularından Ebulkelam Azad'ı idama mahkum etti. Karar, bir Cemaat-i İslami mensubu hakkında alınan ilk idam kararı oldu

Bangladeş mahkemesi, Cemaat-i İslami partisinin kurucularından Ebulkelam Azad'ı, 1971 yılında Pakistan'la Bangladeş arasındaki savaş sırasında ''insanlığa karşı suçlar işlediği'' gerekçesiyle idam cezasına mahkum etti.

Ebulkelam Azad hakkındaki idam kararının, aynı suçlamayla yargılanan Cemaat-i İslami liderleri arasında verilen ilk idam kararı olduğu açıklandı.

Cemaat-i İslami partisinin kurucularından Ebulkelam Azad, geçen yıl Nisan ayında Pakistan'a kaçtığının söylenmesinin ardından gıyabında yargılandığı mahkemede idam cezasına mahkum edildi. Ebulkelam Azad'ın ülkeyi terk ettiğinin açıklanmasından sonra iki oğlu ve damadı gözaltına alınmıştı.

Cemaat-i İslami hareketi 1971'de Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılmasına karşı çıkmıştı. Bangladeş yönetimi, Cemaat-i İslami'yi bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan'a yardım etmekle suçluyor.

Bangladeş Cemaat-i İslami hareketinin lideri Gulam Azam da aynı suçlamalarla yargılanıyor. Yakında Azam hakkında da idam kararı verilmesi bekleniyor.

Öte yandan, Bangladeş'te ''savaş suçu'' ithamıyla yapılan yargılamalar ve bu yargılamalarda takip edilen hukuki süreç, uluslararası insan hakları grupları tarafından eleştirilere konu oluyor. Davalarda savunma tanıklarına yer verilmediği belirtiliyor.

Geçen ay da, benzer başka bir mahkemeye bakan hakim, İngiltere'de yayın yapan The Economist gazetesinin, hakimle Bangladeş asıllı Belçikalı bir avukat arasındaki davayla ilgili Skype ve email haberleşmelerini yayınlamasının ardından istifa etmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.