Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Pervari Herekol Dağı'nın 2 bin 47 rakımlı Çemêkarê Yaylası'nda el değmeden, doğal yöntemlerle üretilen balın hasadı yapıldı.

Osmanlı döneminden bu yana dedelerinden kalma eski bir gelenek olarak sepet örme kovanları ile Pervari Herekol Dağı'nın 2 bin 47 rakımlı Çemêkarê Yaylası'nda el değmeden, doğal yöntemlerle yılın son bal hasadı gerçekleştirildi.

Çemikari Yaylası'nda yapılan bal sağım töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, bu balın tarihi özelliğini ve bu alanda yapılan çalışmaları anlattı.

"Sabit arıcılık şeklinde hakiki, gerçek Pervari Balı üretiliyor"

Demirhan, "Yaklaşık 10 bin kovana sahip 13 büyük balcımız bir araya gelerek ilçelerine duydukları bir vefa borcu olarak yüksek kalitede bal üretimi yapmak üzere 2020 yılında Pervari Bal Kooperatifini kurdular. Balcılarımız gönüllü olarak kooperatife 700 kovan vererek Çemikari Yaylası'nda üretime başladılar. Çemêkarê Yaylası'nda, kovanların tamamı geleneksel sepet kovanı şeklinde olup üretim gezgin arıcılık olmadan sabit arıcılık şeklinde hakiki, gerçek Pervari balı üretilmektedir. Analizlerin haklı iddiamızı desteklemiş olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye'nin en kaliteli balını üretiyoruz." dedi.

"1 milyon 750 bin TL bütçeli Pervari'de bal paketleme tesisi kurulacak"

Demirhan, balda kalite unsuru olan prolin değerinin kaliteli balda 500-600 iken, Pervari Bal Kooperatifinin yaylada üretmiş olduğu ballarda prolin değerinin 1100'ün üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Demirhan, "İlk hasadımızı geçen yıl Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin video konferansla canlı olarak katılımı ile yaptık. Bu yıl 1000 kovandan 3 bin 200 kilogram verim beklenmektedir. Pervari balının marka değerini arttırmamız gerekir. 5-7 Kasım tarihleri arasında kooperatif üyeleri DİKA Teknik Destek Programı kurumsal kimlik oluşturma, e-ticaret ve kurumsal sosyal medya hesapların kullanımı eğitimi alındı. Bu proje ile kooperatifin internet sitesi tasarımı ve ayrıca Pervari'ye özel süzme bal kavanozu tasarımı yapılacaktır. Ayrıca 1 milyon hibeli ve 1 milyon 750 bin TL bütçeli 'Pervari'den Yayılan Şifa' projesi kapsamında Pervari'de bal paketleme tesisi kurulacaktır." dedi.

Vali Osman Hacıbektaşoğlu, PKK ile kararlı bir mücadele sonucu bölgenin huzura kavuştuğunu, huzur ve güvenle birlikte bölgede tarım ve hayvancılık ve arıcılık üretiminin arttığına vurgu yaptı.

"Dağlarda bundan sonra göçerlerimiz, köylülerimiz arıcılarımız ve üreticilerimiz olacak"

Birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları veren Vali Hacıbektaşoğlu, şöyle konuştu:

Bugün çok özel bir gün yaşıyoruz. Pervari karakovan sepet balı hasadı için buraya geldik. Geldiğimiz yer Çemikarê Yaylası. Hemen şu gördüğümüz Herekol Yazlıca Dağı'nın en yüksek tepesi Herekol Burnu. Dağlarımızda, yaylalarımızda, patikalarımızda göçerlerimiz, köylülerimiz, arıcılarımız, üreticilerimiz ve memleketimizin güzelliklerini görmeyle gelen misafirlerimiz göreceklerdir. Siirt'in tarım ve hayvancılıkta büyük bir potansiyeli var. Küçükbaş hayvancılığın yanı sıra Pervari balı, Siirt fıstığı, Zivzik narı bizim önemli marka ürünlerimizdir. Kadimden beri Pervari balı özellikle Çemikari balı, çok özel bir bal olarak biliniyor. Bu geleneksel üretimi sepet karakovan balı olarak hiçbir katkı, bir şeker vermeden üretmek için arıcı kardeşlerimiz bir araya geldiler.

Vali Hacıbektaşoğlu, tarım hayvancılık, enerji, turizm ve madencilik başta olmak üzere birçok sektörde üretimin artırılacağını sözlerine ekledi.

Törende daha sonra özel arıcı kıyafetlerini giyen Vali Hacıbektaşoğlu ilk sağımı yaptı.


Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Çemêkarê Yaylası'nda karakovan bal hasadı yapıldı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.