Çermik köylerinin su çilesi

Çermik köylerinin su çilesi

Çermik ilçesine bağlı Kuşluk Çayırı köyünde yaşanan köylüler, köylerinde su olmaması nedeniyle suyu kilometrelerce uzaktan eşek sırtında taşıyor.

DİYARBAKIR- Su ihtiyaçlarını eşeklerle su taşıyarak karşılamaya çalışan Çermik ilçesine bağlı Kuşluk Çayırı köyü sakinlerinin yaşantısı içler acısı.


Susuzluk başta olmak üzere, okul, yol gibi birçok eksiklerinin olduğunu ifade eden köylüler, yetkililerin duyarsızlığından yakınıyor.
 

Dağ, dere demeden her gün eşeklerle veya sırtlarında mataralarla su çekmek zorunda kaldıklarını söyleyen köylüler, defalarca yetkililere müracaat ettiğini ancak su çalışmasıyla ilgili herhangi bir sonuç almadıklarını öne sürdüler. Vatandaşlar, yetkililerin artık feryatlarını duyup su sorununu biran önce çözüme kavuşturmalarını istiyor.


“Hayvanlarımıza dahi su bulmakta zorluk çekiyoruz”
Köylerinde su olmadığını ifade eden köylülerden Celal Gül isimli vatandaş, “Su olmazsa nasıl yaşayacağız? İçerisinde olduğumuz 2014 yılında böyle bir problemin olması gerçekten utanç verici. Annelerimiz, bacılarımız, kardeşlerimiz köyden kilometrelerce uzaklıkta ki kuyudan eşeklerle su çekiyorlar. Kış aylarında, yağmurda, karda, tipide eşeklerle su çekmek gerçekten zor bir durumdur. Yaz mevsiminde ise dereler kuruyor. Hayvanlarımıza dahi su bulmakta zorluk çekiyoruz. Biliyorsunuz bizim geçimimiz hayvancılıkladır. İşte biz bu hayvanlarımıza dahi eşeklerle su taşıyıp ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İnanın su sıkıntısından ötürü kendimize ev dahi yapamıyoruz. Köyümüze su şebekesinin biran önce çekilmesini istiyoruz. Yetkililer bu durumumuzu göz önünde bulundurarak, biran olsun kendilerini bizim yerine koymalarını istiyorum. Bir yerin susuz kalması başlı başına bir sorun. Su olmazsa hayat çekilmez.”  diyerek yetkililere çağrıda bulundu.


“Şu an köyde 65 öğrencimiz var ama okulumuz yok”
Köyleri adına bir takım adaletsizliklerin cereyan ettiğine iddia eden vatandaşlardan Ali Kılıç ve Celal Gül, “Devlet tarafından Kuşluk Çayırı köyü adına okul yapılması için yer tahsisi yapılmış. Milli Eğitim Müdürü gelip okul yerinin resmini çekip gereken işlemlerde bulunmuş. Hal böyle iken, köyün muhtarı devreye girerek okulu mezra olan Işıklı’ya yaptırıyor. 3 yıl öncesinde Çermik’te eski yatılı okul yıkıldığında 100 tane işçi tutarak o okulun çatılarını köyümüze getirdik. Bunlar hepsi bilinen şeyler. Devlet yetkilileri bir grup keşif getirip incelesinler. Şu an köyde 65 öğrencimiz var ama okulumuz yok. Yaşanan bu hukuksuzluğun düzeltilmesini istiyoruz.’’ dedi.       (Mehmet Akarsu – İLKHA )
 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.