Çermik'te 6. Çermik Kitap Fuarı düzenlendi

Çermik'te 6. Çermik Kitap Fuarı düzenlendi

6. Çermik Kitap Fuarı, öğrencilerden ailelere kadar geniş katılımla gerçekleşiyor. Fuara katılan eğitimci ve vatandaşlar, kitap okuma alışkanlığının çocukların gelişimindeki önemine dikkat çekerek, ailelere rol model olma çağrısında bulundu.

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen "Çermik Kitap Fuarı", kitapseverleri bir araya getirdi. Fuarda 45 yazar, 107 yayınevi ve 350 bin eser okuyucularla buluştu. Söyleşiler, imza günleri ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği fuarda katılımcılar, kitap okuma alışkanlığının çocukların gelişimindeki önemine vurgu yaptı.

Kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, özellikle çocukların teknoloji bağımlılığından uzak tutulmasının önemine dikkat çekerek, ailelerin bu konuda daha bilinçli hareket etmesi gerektiğinin altını çizdiler. Kemal Özer

Çocuklarımızı kitap okumaya yönlendirmemiz lazım"

Fuara katılan Kemal Özer, kitap fuarının Çermik için önemli bir kazanım olduğunu belirterek etkinliklerin devam etmesini istedi.

Özer, "Geçen yıl da geldik, bu sene de geliyoruz. Kitap fuarı vesilesiyle yapılan toplantıları, söyleşileri takip ediyoruz. Yani Çermik ilçemiz için çok güzel bir kazanç. Bu tür etkinlikler sürekli devam etsin. Mümkün olduğu kadar çocuklarımızı kitap okumaya yönlendirmemiz lazım. Mümkün olduğu kadar telefon, tablet, bilgisayar gibi şeylerden uzak tutup, sosyal hayata yönlendirmemiz lazım. Akşamları evde 45 dakika kitap okuma saatimiz var. Evde her şey kapanıyor." şeklinde konuştu.

Emrah Birgül

"Başarabilme inancı öğrenciler için çok önemli"

Rehber öğretmen Emrah Birgül ise fuarın özellikle öğrenciler açısından önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Fuarda öğrencilerin yazarlarla bir araya geldiğini belirten Birgül, "Rehber öğretmenim. Şu an öğrencilere kitap topluyoruz. Yani Çermik küçük bir yer. Özellikle öğrencilerimiz babında kitap okumaya çok ihtiyaç duyuyoruz bu noktada. Öğrencilerin, özellikle yazarlar aracılığıyla, mesela her öğle arası, öğlen gibi yazarlar gelip öğrencilere kendi başarı hikâyelerini anlatıyor. Öğrencilerimiz de 'Biz de yapabiliriz. Okursak, çabalarsak başarabiliriz.' duygusunu aktarıyorlar. Aslında en büyük, en çok ihtiyaç duyduğumuz şey başarabilme inancı. Yani başarısızlık, öğrenilmiş çaresizlik maalesef öğrencilerimize yerleşen bir durum. Bu fuar sayesinde öğrenciler hem yazar tanıyor hem kitap tanıyor. Biz de işte kitap alma fırsatı buluyoruz bu şekilde. Çocuklar kitaplarla tanışıyor ve bu dünyanın içine giriyor. Bu açıdan bizim için güzel bir sonuç oldu." ifadelerini kullandı.

"Teknolojinin panzehiri kitaptır"

Teknoloji bağımlılığına karşı kitap okumanın önemli bir alternatif olduğunu vurgulayan Birgül, şunları söyledi:

"Zaten teknolojinin panzehiri kitaptır. Eğer çocuğa sadece klasik olarak 'teknolojiden uzak dur, yapma.' demek yetmiyor. Bunun boşluğunu da doldurmamız lazım. Çünkü bağımlılığın boşluğunu doldurmak için yeni alternatifler sunmak lazım. Kitaplar da bunun panzehiridir. Çocuklar kitabın vermiş olduğu hazzı alırsa işte bu tür bağımlılıktan kurtulabilir ve kitap da bunun en iyi yolu. Şimdi teknolojide artık bu kısa videolar, reels videolar insan zihnine ciddi anlamda zarar veriyor. Yani beyin çürümesine sebep oluyor. Beyin çürümesini de beynini yeşertmenin de en iyi yolu kitap okuyarak, beynimize kelime tohumları atmaktır. Dolayısıyla aileler sadece söylemle değil de davranışlarıyla ev içinde sosyal bir ortam, bununla ilgili bir kültür oluşturursa; kendileri ev içinde kitap okuma saatleri, kitap okuma zamanlarıyla model olarak, taklit edilecek rol model olarak davranırsa, ciddi anlamda kitap okuma seviyesi artar. Yani sadece söylemle olmaz. Mesela çocuğa 'git kitap oku' deyip televizyon izliyorsak, telefona bakıyorsak etkili olmaz. Kendi davranışlarımızla da rol model olmamız lazım."

Osman Tüyben

"Önce büyükler okumalı"

Köy okulunda görev yaptığını belirten eğitimci Osman Tüyben de fuarın özellikle kırsalda eğitim gören öğrenciler için önemli olduğunu söyledi.

Tüyben, "Öğrencilerin gelişimi açısından, köy okullarındaki çocukların kitaplara ulaşması açısından çok önemli. Bizim okul köy okulu olduğu için çocuklar kitaplara ulaşamıyor. Kitaplar olsun, kaynak kitaplar olsun, onlar açısından çok faydalı oluyor. Önce kendimizin buna ara vermesi gerekiyor ki çocuklar da bizden örnek alıp geçsinler. Daha çok kendimize dikkat edersek, zaten onlar da bizden örnek alıp yaparlar bunu. Yani çocukların kitap okumasını istiyorsanız, önce kendiniz okuyun ki onlar da okusunlar, örnek alsınlar." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.