CHP bir günde 6 cami satmış

CHP bir günde 6 cami satmış

CHP’nin tek partili dönemde sattığı camilerin belgeleri tek tek ortaya çıkıyor.

CHP’nin tek partili dönemde sattığı camilerin belgeleri tek tek ortaya çıkıyor. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in geçtiğimiz günlerde Meclis’te ahıra dönüştürülen, kimin tarafından satıldığı ve amacı dışında kullanılan camilerin araştırılmasına yönelik önerge vermesi yeniden gündeme getirirken, dönemin Başbakanı CHP’li İsmet İnönü’ye bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 21 Ekim 1937’de tarihinde bir günde 6 cami sattığı ortaya çıktı.

CHP, ESKİ İSTANBUL OLAN SUR İÇİNDE 6 CAMİ BİRDEN SATILIĞA ÇIKARDI

CHP’nin tek parti olduğu İsmet İnönü’nün son ve yedinci hükümetinde camileri satılığa çıkardığı ve amacı dışında kullandığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortaya çıkarılırken, Akit bir günde 6 caminin satıldığı Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan o ilana ulaştı.

İlanda, Edirnekapı’da bulunan Hacumuhiddin Camii ve meşrutahane arsası 2 bin 80 lira 75 kuruş, Çapa’da bulunan Kazasker Ahmedefendi Camii enkazı ile beraber arsası 3 bin 700 lira, Langa’da bulunan Hacıferhad cami arsasının tamamı bin 286 lira, Samatya’da bulunan Hatuniye Cami arsası ile mevcut enkazı bin 337 lira 66 kuruş, Yenibahçe’de bulunan Arpaemini Mustafaefendi mescidi ve enkazı 700 lira, Eyüp’te bulunan Musaçavuş Mescidi ve tekke binası’nın 650 liraya satılığa çıkarıldığına dair ifadelere yer verildi.

İlanda; “Yukarıda yazılı emlakın satılmak üzere arttırmaları 10 gün uzatılmıştır. İhalesi 1 Kasım 1937 Pazartesi günü saat 15’te yapılacaktır. İsteklilerin Mahlülat kalemine gelmeleri…” ifadeleri yer alıyor.

MİMAR SİNAN’IN ESERİ HATUNİYE CAMİİ’NİN YERİNDE APARTMAN

CHP’li İnönü döneminde satılan camilerden Samatya’da bulunan Hatuniye Cami, Osmanlı Devleti ve dünya tarihinde önemli eserlere imza atmış olan Mimar Sinan’a ait. 1937 yılında bir gayrimüslime satılan cami yıkıldıktan sonra yerine apartman yapılarak tarihin yok edilmesinin yanı sıra artık temeline dahi ulaşılamıyor.

yeniakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.