Çiftçiler salatalık ekimine başladı video foto

Çiftçiler salatalık ekimine başladı video foto

Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Yeniköy köyü sakinleri, seralarında salatalık ekimine başladı.

Batman merkeze bağlı Yeniköy (Sêgırka) köyü sakinleri, yıllarca tarım ve seracılıkla geçimlerini sağladıklarını belirterek, seralarda salatalık ekimine başladıklarını söylediler.

Yaklaşık 300 hanesi olan ve 4 bin civarı nüfusa sahip Sêgırka köyü sakinleri, geçimlerini tarım ve kısmen hayvancılıkla yaptıklarını ifade ettiler. Köyün büyük bölümünün tarımla geçimini sağlamasına rağmen birçok köylünün tapularının olmadığı için devletten hiç destek alamadıklarını belirten köy sakinleri, daha fazla verim alabilmek için Tarım Müdürlüğünden kendilerine destek istediler.

Köyde seracılık işini yapan köylülerden Eyüp Tekin, “Bu yıl bir dönümlük tarlamı sera yaptım. Yetkililerden bize destek olmalarını bekliyoruz. Ekimini yapacağımız salatalık fidanlarını Adana ve Mersin’e verdiğimiz sipariş üzeri alıyoruz. Maliyeti bize çok oluyor. Bu konuda ve sera yapımında Tarım İl Müdürlüğü destek vermelerini bekliyoruz. Şimdiye kadar hiçbir destek alamamışım. Seramı kendi imkânlarımla yapmışım ve yaklaşık 20 bin TL harcadım. Birkaç sene önce devletin destek verdiği bazı köylüler fidan desteğini alıyorlar. Bize fidan desteği de verilmedi.” dedi.

Serada ekim işlerine başladıklarını ifade eden Tekin, “Salatalık fidanlarını bugün itibarıyla ektik. Üç dört günde bir sulaması ve bakımını yapacağız. Bir ay boyunca yapacağımız bakımdan sonra seramızdan verim almaya başlayacağız. Seramızı durum ve ihtiyaca göre havalandırmasını yapıyoruz. Salatalık fidanları boyları bir karış uzandığında seranın tavanına bağladığımız ipliklere bağlıyoruz. Boyları uzattıkça iplere dolandırıyoruz. En fazla bir ay sonra her iki günde bir salatalıkların hasadı yapılacak.” şeklinde konuştu.

İLKHA

















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.