​Çiftçinin destekleme parası DEDAŞ’a aktarılıyor

​Çiftçinin destekleme parası DEDAŞ’a aktarılıyor

​Şanlıurfa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu, düzenlemiş olduğu basın açıklamasında, çiftçilerin banka hesaplarına gelen destekleme parasının DEDAŞ’a aktarıldığı ifade edildi.

Şanlıurfa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) Şanlıurfa’daki uygulamalarına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Şanlıurfa Barosu’nda düzenlenen basın açıklamasını Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ve Şanlıurfa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Eyüp Sabri Ahmer okudu.

Basın açıklamasında özellikle çiftçilerin hesabına gelen destekleme paralarının DEDAŞ’a aktarılması, kaçak elektrik tutanakları ile tüketicilerin mağdur edilmesi ve DEDAŞ’ın tarım sulamaların fatura düzenlenmemesi konularına değinildi.

 

DEDAŞ’ın vatandaşlara yönelik haksız ve hukuka aykırı eylem ve işlemleri nedeniyle basın açıklaması yaptıklarını belirten Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, "Toplanma nedenimiz, daha önce de çeşitli vesilelerle şikâyetlerimizi, taleplerimizi, önerilerimizi duyurduğumuz Dicle Elektrik Dağıtım şirketidir. Bu konuda şirketle komisyon olarak veya baro olarak bir husumetimiz yoktur. Ancak Avukatlık Kanunu’nun ve mevzuatın baroya; kamu, ülke, halk ve meslektaşlarımızın çıkarı doğrultusunda çalışmalar yapma görevini yüklemesi sebebiyle DEDAŞ’ın vatandaşlara yönelik haksız ve hukuka aykırı eylem ve işlemleri, baronun bu konuda bir açıklama yapmasını artık kaçınılmaz kılmıştır." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar tarafından DEDAŞ ile ilgili kendilerine iletilen sorunları aktaran Öncel, "DEDAŞ’ın tüketicilere gerekli bilgi ve belgeleri vermekten kaçınması, bu konudaki bütün başvuruların reddedilmesi bir yana, cevap dahi verilmemesi karşılaşılan en büyük problemdir. Bugün yürürlükteki Anayasamızın 74. Maddesine göre bütün vatandaşlar kendileriyle ilgili yetkili makamlara dilek ve şikâyetleri hakkında yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Bu başvuruların sonucu gecikmesizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. Yani bugün herhangi bir vatandaş kendisini ilgilendiren bir konuda Türkiye Büyük Millet Meclisine dahi başvuru yaptığı zaman gecikmeksizin kendisine yazılı olarak cevap verildiği halde, kendisine yüz binlerce TL borç tahakkuk ettirilen vatandaş bu konuda DEDAŞ’a başvurduğu zaman cevap alamamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Çiftçinin hesabına gelen destekleme parası DEDAŞ’a aktarılmaktadır"

DEDAŞ’ın tahakkuk ettirdiği tarımsal sulama borçları hakkında bir fatura düzenlemediğini savunan Öncel, "Bu husus anayasamızda, bütün mevzuatımızda yer bulan vatandaşların en temel haklarını ihlal eder niteliktedir zira çiftçilerimiz borcun kaynağını bilememekte, olmayan fatura da doğal olarak tebliğ edilemeyince çiftçi borçtan haberdar da olamamaktadır. Bilgi edinemeyen çiftçi, şirkete başvurudan da sonuç alamıyorken, DSİ’nin 30527 sayılı tebliği ile çiftçilerin doğrudan gelir desteklemeleri, usule aykırı bir şekilde yaratılmış borçlara mahsuben çiftçinin hesabından DEDAŞ’ın hesabına aktarılmaktadır. Burada şu hususu özellikle belirtmek isteriz ki söz konusu işlem bloke işlemi değildir, çiftçinin hesabına gelen destekleme parası DEDAŞ’a aktarılmaktadır. Ve usulsüz borçlara mahsup edilmektedir. Bu husus, ekim yapabilmek için tohum, mazot, ilaç, gübre alacak çiftçiyi ziyadesiyle, mağdur etmektedir." şeklinde konuştu.

"Kaçak tespit tutanakları ile on binlerce tüketici mağdur edilmiştir"

Açıklamanın devamında kaçak tespit tutanaklarına değinen Öncel, "Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 35. Maddesinin 8. Fıkrasının açık hükmüne rağmen elektrik abonesinden önceki borçları üstlenmesi hukuksuzca talep edilmektedir. Bu konuda ileri sürülen sebepler, muvazaa iddialarıdır. Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetlerinin hükümlerine mutlak bir şekilde aykırı olarak düzenlenen kaçak tespit tutanakları ile on binlerce tüketicimiz mağdur edilmiş kendilerine astronomik miktarlarda borç tahakkuk edilmiştir." ifadelerini kullandı.

"Haksız ve hukuka aykırı işlem ve eylemlerin karşısındayız"

Şanlıurfa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Eyüp Sabri Ahmer ise yaşananlarla ilgili dağıtım şirketlerini denetlemekle görevli olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna gerekli başvuruları yapacaklarını belirtti.

Ahmer, "Bu konuda kuruma açıkça bildirimde bulunuyor ve göreve davet ediyoruz. Vatandaşın ve vatandaşın temsilcileri olan avukatların anılan şirketle yaşadığı sıkıntıları bir nebze olsun dile getirebilmek adına izah ettiğimiz bu hususların dikkate alınması ümit ediyoruz. Şanlıurfa Barosu olarak her zaman olduğu gibi bu gün de yapılan haksız ve hukuka aykırı işlem ve eylemlerin karşısında olduğumuzu ve karşısında durmaya da devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz." dedi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.