Çınar'da öldüren leoparla ilgili ilk duruşma yapıldı

Çınar'da öldüren leoparla ilgili ilk duruşma yapıldı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde öldüren leoparla ilgili ilk duruşma yapıldı. Leoparı öldüren çobanları mahkemeye veren Ankara, Antalya ve Gaziantep Barosu avukatları mahkeme çıkışında bir basın açıklaması yaptılar.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Solmaz (Nivé) köyü kırsalında saldırıya uğradıkları leoparı öldüren Mahmut Kaplan ve Kasım Kaplan’ı mahkemeye veren Antalya, Ankara ve Gaziantep Barosu, bu davanın sonuna kadar takipçileri olacaklarını dile getirdiler.

“Leopar öldürmek 4915 sayılı kanununa göre suç teşkil etmektedir”

Leopar öldürmenin 4915 sayılı karar kanununa göre suç teşkil ettiğini söyleyen Antalya Barosu Başkanı. Hayvan Hakları Kurulu vekili Av. Lider Tanrıkulu, “Eğer bizler hukuk mücadelesi başlatmış olmasaydık ne yazık ki nesli tükenmekte olan Anadolu leoparının öldürülmesinden sonra hayvanı öldüren sanıklar hakkında yalnızca para cezası verilecek ve cezayi soruşturma yürütülmeyecektir. Oysaki hayvanın öldürülmesi Hayvanları Koruma Kanuna ve uluslararası normlara aykırı olduğu gibi açıkça 4915 sayılı karar altı kanununa göre suç teşkil etmektedir.”dedi.

“Leopar saldırısına uğrayan bir kimsenin saldırıdan sağ çıkması mümkün değil”

Nesli tükenmekte olan hayvanları öldürenlerin hapis cezası alması gerektiğini dile getiren Tanrıkulu, “Riski tehlike altında olan bu hayvanın öldürülmesi fiilinin yaptırımı hapis cezası olmalıdır. Sanıkların leoparın kendilerine saldırdığı ve bu yüzden ateş ettikleri şeklindeki savunmalarının gerçekçi bir tarafı yoktur. Leoparın vahşi doğası ve vücut ağırlığı düşürüldüğünde leopar saldırısına uğrayan bir kimsenin o saldırıdan sağ çıkması ya da saldırıyı basit sıyrıklarla atlatması mümkün değildir.” şeklindeki açıklaması dikkat çekti.

“Leoparı öldürenlerin cezalandırılması için hukuki sürecin takipçisi olacağız”

Leoparı öldürenlerin cezalandırılması için hukuki sürecin sonuna kadar takipçi olacaklarını dile getiren Tanrıkulu, “Burada sanıklarında çoban olduğu ve koyunları otlatırken saldırıya uğradığı beyanını hatırlatmak isterim. Bu nedenle bilerek veya isteyerek bu hayvanın öldürülmesi cezalandırılması gerektirmektedir. İlk duruşması bugün yapılan kamu danışmasından sonra yasaları açıkça muhalefet ederek yaşam hakkı elinden alınan leoparın katilleri cezalandırılması için hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.