Çin'den Pakistan'a 6 nükleer proje

Çin'den Pakistan'a 6 nükleer proje

Çin Pakistan'da altı nükleer projeye dahil olduğunu doğruladı. Çin'in Pakistan'a daha fazla nükleer reaktör ihraç edeceği belirtiliyor.

Çinli yetkililer Pakistan'da altı nükleer proje yürüttüklerini doğruladı. Çin'in Pakistan'a daha fazla nükleer reaktör ihraç edeceği kaydediliyor. 

Çinli yetkililer, Pakistan'la Çin arasındaki sivil nükleer işbirliğinin artarak devam edeceğini ifade ediyor. Çin'le Pakistan'ın nükleer işbirliğinin, Nükleer Sağlayıcıları Grubu'nun (NSG) kurallarını ihlal ettiği yönünde iddialar dile getiriliyor. 

Çin daha önce Pakistan'da nükleer çalışmalar yürüttüğü yönündeki iddiaları doğrulamıyordu. Ayrıca, Pakistan'la yürüttükleri sivil nükleer işbirliğine yönelik detaylar verilmiyordu. 

PAKİSTAN'LA ÇİN ARASINDA 45 MİLYAR DOLARLIK TİCARET KORİDORU

Pakistan Planlama ve Kalkınma Bakanı İhsan İkbal, "Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'nin ziyareti sırasında ülkelerimiz arasında 45 milyar dolarlık ticari koridor projesi başlatılacak" dedi.

İkbal, başkent İslamabad'da düzenlediği basın toplantısında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yakın zamanda Pakistan'ı ziyaret etmesini beklediklerini, ancak henüz kesin bir tarih belirlenmediğini söyledi. Pakistan'ın gelişmesini istemeyen bazı kişilerin iki ülke arasındaki projelerin hayata geçirilmesini engellemeye çalıştıklarını belirten İkbal, "Pakistan ve Çin arasındaki projeler, iki ülkenin de kaderini değiştirecek" dedi.

İki ülkenin, Orta Asya'dan başlayıp Güney Asya ve Çin'e kadar uzanan, 3 milyar nüfusa sahip geniş bölgede ekonomik anlamda güçlerini olumlu yönde değiştirmeye karar verdiğini dile getiren İkbal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı güçler, bizi durdurmaya çabalasa da 2015, Pakistan ve Çin arasındaki ekonomik işbirliğinin ivme kazandığı bir yıl olacak. Çin'in batısından başlayıp Pakistan'ın güneyindeki Gwadar limanında bitecek 45 milyar dolarlık ticari koridor projesi başlatılacak. Bu proje, gelecekte ekonomik kaderimizi olumlu yönde değiştirecek. Bu ticari koridor, sadece kara yolu ve demiryolu ticaretini değil enerjiden altyapıya bir çok alanı kapsıyor. Ticari koridorun 34 milyar dolarlık kısmını, enerji yatırımları oluşturuyor."

Çin'in Pakistan'da yapacağı tüm yatırımların kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirileceğini ve kredi kullanılmayacağını belirten İkbal, " Bazı çevreler, Çin'e yatırımlar konusunda imtiyazlı davrandığımızı iddia ediyor. Oysa ülkemizde Çin devletine ve yatırımcılarına sağlanan avantajların hepsi, Orta Doğu ve Avrupa'dan gelecek yatırımcılar için de geçerlidir" dedi.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI Yİ GELECEK HAFTA İSLAMABAD'A GİDECEK

Bu arada Çin Devlet Başkanı Şi'nin ziyareti öncesi Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin, gelecek hafta başkent İslamabad'a gelmesi bekleniyor. Wang'ın Pakistanlı yetkililerle görüşmelerinde Şi'nin mart ayında yapacağı tahmin edilen ziyaretin detaylarının ele alınması planlanıyor.

Pakistan medyasında çıkan haberlerde, Çin Devlet Başkanı Şi'nin, 23 Mart'ta Pakistan Mili Günü'ne katılmak üzere İslamabad'a geleceği iddia edildi. Pakistan'da son olarak eski devlet başkanı Pervez Müşerref'in iktidarı sırasında 2008 yılındaki milli gün kutlamalarında askeri geçit töreni düzenlenmiş, daha sonra güvenlik gerekçesiyle tören yapılmamıştı.

Diplomatik kaynaklar, ABD Başkanı Barack Obama'nın milli gün etkinliklerine katılmak üzere Hindistan'ı ziyaret etmesi ve iki ülke arasında sivil nükleer işbirliğinin geliştirilmesi kararı alınmasının Pakistan'da rahatsızlık yarattığına dikkati çekti. Aynı kaynaklar, bu nedenle Çin Devlet Başkanı Şi'nin de Pakistan Milli Günü'ne katılmasının beklendiğini ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.